Optimaal genieten van je zwembad of jacuzzi doe je natuurlijk in fris en helder water. Toch ontkom je er niet aan dat er vuil en bacteriën in je water terecht komen. Wil jij langer genieten van schoon en helder water dan is het belangrijk dat je het zwembadwater desinfecteert. Dit kan je doen door het gebruik van chloortabletten. Lees in dit artikel hoe jij je zwembad gezond en fris kan houden.

Hoe hard jij je best ook doet, zwembadwater wordt nou eenmaal vies. Heb je een buiten zwembad dan heb je na enige tijd blaadjes en insecten ronddrijven. En wanneer je in het zwembad stapt loop je de kans dat je zand of gras mee het zwembad in neemt.

Maar ook zonnebrandcrème en bijvoorbeeld haarproducten blijven achter in het water wat ervoor zorgt dat het water troebel wordt.

Bij een jacuzzi of spa in je huis heb je misschien minder kans op bladeren in je water maar wanneer jij in het bad zit zal ook dit water vies worden door bacteriën, huidschilvers, zweet en ander organisch materiaal.

Desinfecteren van je zwembad- of jacuzziwater met chloortabletten is daarom een belangrijk onderdeel van je zwembadonderhoud.

Zwembad-Teststrips

Wat zijn chloortabletten

Behalve de bodem en wanden van je zwembad regelmatig schoonmaken is het ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat de kwaliteit van je zwembadwater op orde is.

Na verloop van tijd komt er vuil, bacteriën en algen in je zwembad terecht. Sommige van deze bacteriën zijn gevaarlijk en kunnen leiden tot gezondheidsklachten. Denk hierbij aan huidirritatie, misselijkheid of diarree.

Om de groei van deze bacteriën tegen te gaan is het belangrijk om je zwembad te desinfecteren. Chloor heeft een desinfecterende werking en door het gebruik van chloortabletten dood je de bacteriën en zorg je voor gezond en helder zwembadwater.

Zwembadchloor is vaak natriumhypochloriet, ook wel bekend als bleekloog. Wanneer dit in aanraking komt met water ontstaat waterhypochloriet wat reageert met organisch materiaal, het vuil in je water. Deze reactie zorgt ervoor dat het vuil wordt afgebroken en makkelijk weggespoeld wordt met water.

Simpel gezegd zijn chloortabletten chloor dat in tabletvorm komt. Je gebruikt deze om het chloorniveau in je zwembad op pijl te houden. De tabletvorm zorgt ervoor dat het chloor langzaam wordt afgegeven in het water.

Je hebt verschillende soorten chloortabletten

 • Gestabiliseerde chloortabletten
 • Niet-gestabiliseerde chloortabletten
 • Organische chloortabletten
 • Niet organische of anorganische chloortabletten

Gestabiliseerde chloortabletten zijn de standaard tabletten die het chloor gelijkmatig afgeven.

Bij niet gestabiliseerde tabletten is de werking van korte duur maar zeer snel en doeltreffend.

De standaardtabletten zijn bij de meeste merken organisch. Deze zijn over het algemeen goedkoper. Ze stabiliseren het water en hierdoor heb je in principe minder chloor nodig.

Er zijn echter ook niet organische chloortabletten te verkrijgen. Deze bevatten geen cyaanzuur en lossen sneller op dan organische chloortabletten. Het water wordt hierdoor beter ontsmet.

hoeveel calorieën verbrand je met zwemmen

Voor wie zijn chloortabletten geschikt

Chloortabletten zijn geschikt voor iedereen die graag schoon, fris en helder zwembadwater wil.

Hoe schoon je het zwembad ook probeert te houden, je kan niet voorkomen dat vuil, bacteriën en schimmels in het water terecht komen. Deze micro-orgasmen leven namelijk in zweet, speeksel en andere lichaamsstoffen. Duik jij in je frisse zwembad dan duiken sommige bacteriën met je mee.

Het is daarom erg belangrijk dat je het water desinfecteert. Dit geldt voor iedere vorm van een zwembad. Van groot zwembad tot klein opblaaszwembad in de tuin, we raden iedereen het gebruik van chloortabletten aan.

En ook voor degenen die een jacuzzi, whirlpool, spa of bubbelbad hebben raden we het gebruik van chloortabletten aan. Chloor is ook bij deze baden noodzakelijk voor het desinfecteren van het water.

Kortom, chloortabletten zijn van belang wanneer jij je zwembadwater goed wilt onderhouden. Maar naast het desinfecteren van je water is het schoonmaken van je zwembad zelf ook belangrijk.

Hoe gebruik je chloortabletten

Er zijn 3 manieren waarop je chloortabletten kan toevoegen aan je zwembadwater

 • Via een chloordispenser
 • Via een skimmer
 • Via het leidingwerk

Een chloordispenser drijft in je zwembad. Aan de bovenzijde aan je chloordispenser kan je de chloortabletten toevoegen. Doordat het zwembadwater aan de onderkant van de chloordispenser naar binnen komt lossen de chloortabletten langzaam op.

Een skimmer is een afzuigpunt dat je in je zwembad kan monteren. Wanneer je de chloortabletten in het skimmermandje plaatst, zal door de afzuiging van de filterinstallatie het water langs de chloortabletten stromen. Op deze manier lost het chloor langzaam in het water op.

Je kan er ook voor kiezen om een chloordoseersluis tussen je leidingen te plaatsen. De chloortabletten plaatst je in de koker waardoor het chloor via de leidingen in je zwembad terecht komt.

Chloor wordt het beste verspreid wanneer je een zwembad met pomp hebt. De filterpomp zorgt niet alleen voor zuivering van het water, het houdt het water ook in beweging en zorgt ervoor dat het chloor door het zwembadwater verspreid wordt. Wil je meer weten over een zwembadpomp? Lees hierover meer in het artikel Zwembad met pomp.

Heb je een zwembad met pomp maar heb je het gevoel dat de chloortabletten niet goed oplossen? Contoleer dan of de filterinstallatie van je zwembad nog goed werkt.

Chloortabletten werken het beste bij een temperatuur tussen de 18°C tot 28°C. Bij een hogere of lagere temperatuur bestaat de kans dat de chloortabletten niet goed oplossen. Hierdoor verliest het chloor zijn werking.

zwembad-kind-springen

Waarom chloortabletten?

We willen natuurlijk allemaal het liefst zwemmen in schoon, helder water. Hiervoor is het van belang dat je het zwembad en het zwembadwater goed onderhoudt. Chloortabletten zijn één van de onderdelen van zwembadonderhoud.

Meteen wanneer je het zwembad of jacuzzi gebruikt zal de waterkwaliteit achteruitgaan. Dit komt doordat organisch materiaal, zoals huidschilfers, transpiratie en talg, en ander vuil in het water terecht komen. Het water zal niet direct gevaarlijk of vies zijn maar na verloop van tijd ziet je zwembad er toch minder fris en helder uit.

Niet alleen mensen zorgen voor vervuiling van het water. Insecten en andere beestje die in je zwembad terechtkomen zijn hier ook schuldig aan.

Vies zwembadwater is niet altijd direct gevaarlijk. Maar er zijn bacteriën die zich in zwembadwater nestelen die wel gevaarlijk kunnen zijn. Meest voorkomende gevolgen van vies zwembadwater zijn misselijkheid, braken, koorts en diarree.

Chloortabletten houden je zwembadwater schoon doordat het chloor je water desinfecteert. Desinfectie zorgt ervoor dat bacteriën en algen worden verdreven uit je zwembadwater. Hierdoor krijgen deze bacteriën, schimmels en algen geen kans om te groeien.

Bij een juiste dosering is het gebruik van chloor in je zwembad niet schadelijk voor mensen. Het is zelfs het meest gebruikte desinfecteermiddel voor zwembaden. Openbare zwembaden zijn zelfs verplicht om chloor in het water te gebruiken. 

Je kan niet zomaar alle soorten chloor in je zwembad gooien. Er is speciaal zwembadchloor wat verkrijgbaar is in vloeibare vorm, poedervorm of tabletten.

Bij poeder of vloeibare vorm is het lastig om de juiste dosering aan je water toe te voegen. Daarom wordt dit met name alleen gebruikt wanneer je een chloorshock aan het water wil geven.

Chloortabletten geven daarentegen een constante juiste dosering af doordat ze langzaam oplossen in het water. Op deze manier houd je de chloorwaarde in je zwembad op peil.

Zwembadchloor is een chemisch product. Het is daarom altijd belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan en op de voorgeschreven manier te gebruiken.

Te veel chloor kan namelijk wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Je kan last krijgen van huidproblemen zoals uitslag, jeuk en schilfers. Maar ook ademhalingsproblemen kunnen een gevolg zijn van te veel chloor in het zwembadwater.

Ook de waterbalans wordt negatief beïnvloed door het gebruik van te veel chloor. Chloor bestaat namelijk uit vrij en gebonden chloor. In het begin is chloor vrij maar na verloop van tijd wordt het gebonden. Gebonden chloor werkt niet en zal je water dus ook niet desinfecteren.

Bij het juist gebruik van chloortabletten is dit niet gevaarlijk en zal er een constante juiste hoeveelheid chloor worden afgegeven waardoor je water gedesinfecteerd blijft.

Chloortabletten als onderdeel van je zwembadonderhoud

Voor het behoud van een goede conditie van je zwembadwater zijn de volgende dingen van belang

 • Desinfecteer je zwembadwater met chloor
 • Zorg voor een goede pH-waarde
 • Zorg dat je zwembadwater in beweging blijft
 • Dek je zwembad tussentijds af
 • Maak je zwembad regelmatig schoon

Belangrijk om te weten is dat chloor alleen effectief werkt als de pH-waarde van je zwembad op peil is.

De pH-waarde geeft de zuurgraad van je zwembadwater aan en moet altijd tussen de 7.2 en 7.8 liggen om chloor goed te laten werken.

Is de pH-waarde te hoog, dan werkt het chloor niet goed en zal je zwembad alleen maar meer vervuild raken. Bij een te lage pH-waarde is het water te zuur. Dit kan leiden tot irritatie aan de ogen of huid. Daarnaast zullen de chloortabletten minder effectief zijn.

Om ervoor te zorgen dat het chloor goed door het zwembadwater verspreid wordt kan je het beste gebruik maken van een zwembadpomp. Beweging van het water is niet alleen goed voor de verspreiding van het chloor, bacteriën en algen hebben in bewegend water meer moeite om te overleven.

Daarnaast zorgt een filterpomp er ook nog eens voor dat vuil zoals bladeren en zand uit het water gezuiverd worden. Hierdoor houd je jouw zwembad langer schoon.

Om tussentijds je zwembadwater te beschermen tegen vuil van buitenaf raden wij aan om gebruik te maken van een zwembad afdekzeil. Wil je hier graag meer over weten? Lees dan onze blog afdekzeil zwembad.

Ook wanneer je het zwembadwater goed onderhoudt is het belangrijk om eens in de zoveel tijd het zwembad grondig schoon te maken. Dit kan bijvoorbeeld met een zwembadstofzuiger. Wil je hier meer over weten lees dan de blog zwembadstofzuiger.

Meisjes-opzetzwembad

Hoeveel chloortabletten heb je nodig

Met het gebruik van chloortabletten kan je het chloor in je zwembad op peil houden. De hoeveelheid die je moet gebruiken is afhankelijk van meerdere factoren

 • De grootte van jouw zwembad
 • Het aantal zonuren en de UV-waarde (UV-stralen breken chloorwaarden af)
 • Vuil zoals bladeren en insecten in het water (Vuil zorgt ervoor dat de actieve chloor wordt gebruikt)
 • Gezwommen uren per dag (Hoe meer je zwemt in het water hoe meer chloor er afgebroken wordt).

Voordat je chloor aan het zwembadwater toevoegt zijn er eerst twee waardes die je dient te controleren.

Ten eerste de pH-waarde. Deze moet tussen de 7.2 en 7.8 pH zijn. Daarnaast is de chloorwaarde dat het water op dat moment heeft van belang. Een goede chloorwaarde ligt tussen de 1 en 2ppm. Ppm staat voor parts per million.

Het is belangrijk dat je het zwembadwater hierop test voordat je chloor toevoegt. De hoeveelheid chloor die je moet toevoegen is namelijk afhankelijk van de actuele pH-waarde en van de chloorwaarde in je water. Wanneer je dit niet eerst test loop je de kans dat je te veel chloor aan het water toevoegt. Beide waardes zijn makkelijk te testen met teststrips.

Heb je beide testen uitgevoerd controleer dan voordat je een nieuw chloortablet aan het zwembad toevoegt of het vorige tablet volledig is opgelost.

Let op dat de chloorwaarde in je zwembad niet te hoog is. Naast de kans op gezondheidsklachten heeft een te hoge chloorwaarde een averechts effect. Je krijgt te maken met gebonden chloor wat je kan vergelijken met dood chloor. In plaats van een schoon zwembad krijg je hierdoor een viezer zwembad.

Wij adviseren om de aanwijzingen en aangegeven dosering op de verpakking altijd goed op te volgen.

Bij kleine opblaaszwembaden kan je het beste mini chloortabletten van 20 gram gebruiken. Voor grotere zwembaden zijn de normale tabletten geschikt.

Wat zijn de voor- en nadelen van chloortabletten

Voordelen

Niets is lekkerder dan zwemmen of badderen in schoon en helder water. Chloor doodt algen, bacteriën en schimmels en het neutraliseert oliën en vetten. Dit is belangrijk voor het behoud van schoon zwembadwater.

In tegenstelling tot vloeibaar chloor of chloor in poedervorm geven chloortabletten een constante dosering chloor af. Dit zorgt voor een juiste hoeveelheid chloor in je zwembad. Te veel chloor kan gezondheidsproblemen opleveren.

Chloortabletten zijn niet alleen geschikt voor zwembaden, ook wanneer je een jacuzzi of een bubbelbad hebt helpen chloortabletten jouw water gezond te houden.

Nadelen

Het gebruik van chloortabletten is met name geschikt voor het op peil houden van de chloorwaarde. In sommige gevallen, bijvoorbeeld na lang geen gebruik te hebben gemaakt van je zwembad, is een chloorshock nodig om het chloorpeil weer om hoog te krijgen. Een chloorshock kan je uitvoeren met granulaat, wat vaak in poedervorm verschijnt.

Wanneer de pH-waarde niet op orde is heeft het gebruik van chloortabletten geen nut. Chloor verliest namelijk zijn werking als de pH-waarde niet op orde is. Het is daarom belangrijk om regelmatig een pH-waarde test uit te voeren.

Ervaringen met chloortabletten

Bol.com klanten geven aan dat chloortabletten erg makkelijk in gebruik zijn. Het water blijft helder en schoon zoals men van chloortabletten mag verwachten.

Er zit wel verschil in geur tussen de tabletten. Sommige tabletten hebben een sterkere chloorgeur dan andere.

Wanneer je een te laag chloorpeil weer omhoog wilt hebben zijn chloortabletten minder geschikt.

Top 5 chloortabletten

Mocht je op zoek zijn naar chloortabletten voor je zwembad of jacuzzi dan hebben we hieronder de top 5 op basis van bol.com ervaringen voor je op een rijtje gezet.

chloortabletten

1. Poolpower mini quick desinfectiemiddel voor zwembaden -180 tabletten

Deze chloortabletten zijn uitermate geschikt voor de kleinere zwembaden zoals opzetzwembaden of een whirlpool.

De Poolpower chloortabletten zijn organische tabletten met gestabiliseerd chloor die je makkelijk in je skimmer of chloordrijver kan plaatsen.

Deze chloortabletten lossen langzaam op in het water waardoor er een constante afgifte van chloor ontstaat.

Interline chloortabletten

2. Interline chloortabletten – 20 gram

Deze organische chloortabletten lossen langzaam op in je zwembadwater en geven een constante hoeveelheid chloor af waarmee ze je zwembadwater desinfecteren.

De chloortabletten van Interline zijn geschikt voor kleinere opzet en opblaaszwembaden maar ook voor whirlpools.

De chloortabletten beïnvloeden de pH-waarde van je zwembad niet en het gestabiliseerd chloor pakt alleen de bacteriën in het zwembad aan waardoor ze langer mee gaan en een betere werking hebben.

Melpool chloortabletten 20 gram

3. Melpool chloortabletten 20 gram

De Melpool chloortabletten van 20 gram zijn geschikt wanneer je een klein zwembad, een spa of jacuzzi hebt.

Maak gebruik van een chloordispenser of skimmer voor het oplossen van de tabletten in je zwembadwater. Wanneer de tabletten in contact komen met water komt er chloor vrij.

Deze chloortabletten zijn traag oplossend wat zorgt voor een voortdurende en gelijkmatige afgifte van chloor.

Acti Long Mini

4. Acti Long Mini

De 20 gram chloortabletten zorgen voor een continue desinfectie van je zwembad.

Met name geschikt voor de kleinere zwembaden.

Zwembad/Jacuzzi chloortabletten

5. Zwembad/Jacuzzi chloortabletten

Deze chloortabletten zijn geschikt voor spa’s en kleine zwembaden.

Gebruik de chloortabletten in combinatie met een dispenser voor de verspreiding van chloor in je zwembadwater.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *