Zwemmen is een leuke sport voor jong en oud. Of je het nu recreatief doet of intensief, iedereen kan (leren) zwemmen. Er zijn vele redenen te benoemen waarom zwemmen daarnaast ook een goede sport is. Een van die redenen is dat je met zwemmen behoorlijk wat calorieƫn kan verbranden.

Maar hoeveel calorieƫn verbrand je met zwemmen? In dit artikel vertel ik je niet alleen antwoord op deze vraag, ik vertel daarnaast waarom zwemmen zo goed voor je is, hoe je kan afvallen met zwemmen en geef ik je enkele tips voor wanneer jij dat zwembad (alleen je jacuzzi telt niet ;-)) induikt.

hoeveel calorieƫn verbrand je met zwemmen

Door zwemmen afvallen Ć©n spieren trainen

Niet iedereen denkt direct aan zwemmen als het gaat om afvallen. Het kan zijn dat hardlopen of fietsen als eerste in je op kwam. Toch mag zwemmen niet vergeten worden.  

Naast dat zwemmen een leuke en gezonde sport is kan je door regelmatig te zwemmen afvallen. Je verbrandt niet alleen veel calorieƫn met zwemmen, je werkt daarnaast ook nog eens aan de opbouw van een sterker lichaam doordat je meerdere spiergroepen traint.

Je traint meerdere spiergroepen

Kijk je naar een professionele zwemmer dan zie je een fit en gezond lichaam. Naast een flinke schouderpartij zijn arm- en beenspieren goed getraind

In tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen of fietsen, waar je alleen je benen gebruikt, gebruik je bij zwemmen je gehele lichaam.  Niet alleen arm- schouder- en rugspieren worden intensief gebruik, ook je benen en bil, – en borstpieren train je met zwemmen.

Wanneer je zwemt zorgt water voor extra weerstand bij de trap en duwbewegingen die je maakt tijdens het zwemmen. De extra weerstand wordt veroorzaakt door het feit dat water 800 keer zo dik als lucht. Hierdoor draagt het water als het ware je lichaam en worden je spieren evenwichtig getraind.

Geschikt voor blessures en overgewicht

Dat water dragend is maakt dat zwemmen uitermate geschikt is voor mensen die kampen met een blessure of last hebben van overgewicht. In tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen, wat veel impact op je lichaam heeft, is zwemmen een low-impact sport. Dit maakt dat zwemmen langer vol te houden is.

Een ander voordeel is dat water vet draagt. Hierdoor hebben mensen met obesitas meer drijfvermogen en wordt de belasting op hun gewrichten verlicht. Wil je afvallen dan is zwemmen een goede sport om mee te starten omdat het minder impact heeft op je lichaam maar je toch calorieƫn verbrandt.

Cardiotraining

Zwemmen is net als hardlopen en fietsen, een cardiosport. Cardiotraining is elke vorm van lichaamsbeweging waarbij je het cardiovasculaire systeem (hart- en vaatstelsel) traint door middel van intensieve beweging of sport.

Met cardiotraining verbeter je niet alleen je conditie, het is ook een effectieve manier om calorieƫn te verbranden.
Naarmate je vaker en langer zwemt zal je merken dat je het makkelijker volhoudt en je minder snel buiten adem raakt. Dit komt omdat je longinhoud groter wordt. Ook de gezondheid van je hart en bloedvaten gaat erop vooruit.

hoeveel calorieƫn verbrand je met zwemmen

Calorieƫn verbranden met zwemmen

Wat zijn calorieƫn

ā€œWil je afvallen, dan moet je calorieĆ«n verbandenā€ wordt altijd gezegd. Maar wat zijn calorieĆ«n precies?

Een calorie is een maateenheid die gebruikt wordt voor de hoeveelheid energie van voedsel. De hoeveelheid energie wordt berekend in kilocalorieƫn (kcal) waarbij ƩƩn kcal dus 1000 calorieƫn is.

Zoals eerder gezegd, calorieƫn zijn energie. En je lichaam verbrandt energie om te functioneren. Dit gebeurt op twee manieren. Om te beginnen heeft je lichaam een basisbehoefte nodig. Denk alleen al aan het laten pompen van het hart, ademen en het laten functioneren van je darmen en nieren. Om je lichaam als het ware in stand te houden gebruikt het ongeveer 1200 calorieƫn. Dit wordt ruststofwisseling genoemd.

Om vervolgens je dagelijkse activiteiten te kunnen doen heeft je lichaam meer calorieƫn nodig. Denk aan werken, lopen of fietsen en natuurlijk sporten. Gemiddeld heeft een man op een dag 3000 kcal nodig en een vrouw 2500 kcal.

Om af te vallen dient je lichaam meer calorieƫn te verbranden dan dat je binnen krijgt. Hoe actiever je bent, hoe meer energie je lichaam nodig heeft en hoe meer calorieƫn je verbrandt. Zwemmen kan je dus helpen bij het afvallen omdat je lichaam tijdens het zwemmen meer calorieƫn verbrandt.

De snelheid waarmee je lichaam calorieƫn verbrandt staat bekend als metabolisme. Wanneer je zwemt neemt je metabolisme toe.

Bedenk wel goed dat je dieet ook van invloed is op het afvalproces.  Wanneer je aan de ene kant zwemt om calorieĆ«n te verbanden maar aan de andere kant te veel calorieĆ«n op een dag binnen krijgt dan zal je niet zo snel afvallen.

 

Hoeveel calorieĆ«n verbrand je met zwemmen  

Wil je graag afvallen dan wil je weten hoeveel calorieƫn je verbrandt met zwemmen. Het aantal calorieƫn dat je verbrand is echter niet voor iedereen hetzelfde. Er zijn meerdere factoren die meespelen:

  • Geslacht
  • Gewicht
  • Intensiteit
  • Zwemslag
  • Zwem efficiĆ«ntie

Je gewicht is van invloed op de hoeveelheid calorieƫn die je verbrand met zwemmen. Wanneer je meer weegt verbrand je ook meer. Dat is ook direct een van de redenen waarom mannen over het algemeen sneller meer calorieƫn verbranden dan vrouwen. Mannen wegen vaak meer dan vrouwen en daarnaast hebben ze vaak meer spiermassa. Ook bij spiermassa geldt dat hoe meer spieren je hebt, hoe meer je calorieƫn je verbrandt.

Daarnaast is ook de zwemslag en intensiteit van invloed. Schoolslag is minder intensief dan bijvoorbeeld de borstcrawl.

Het verschilt dus per persoon hoeveel calorieƫn hij of zij verbrand tijdens een zwemtraining. Zie onderstaand schema om toch een beeld te krijgen van hoeveel calorieƫn je ongeveer verbrandt met zwemmen.

 Gemiddeld aantal calorieĆ«n bij een uur recreatief zwemmenGemiddeld aantal calorieĆ«n bij een uur intensief zwemmen
Vrouw 60 kg200590 
Vrouw 70 kg350704
Vrouw 80 kg400817
Vrouw 90 kg450931

Wat veel mensen niet weten is dat de watertemperatuur ook van invloed is op je vetverbranding. Zwembadwater heeft meestal een temperatuur van 26Ā°-29Ā°C, dit is 10Ā°-13Ā°C lager dan je lichaamstemperatuur. Dit temperatuurverschil stimuleert je thermogenese, dat is de productie van warmte door je lichaam. Met andere woorden, je verbrandt calorieĆ«n enkel en alleen met het warmhouden van je lichaam.

Zwemmen in open water zorgt in theorie voor dat je meer calorieƫn verbrandt. Zwemmen in koud water is echter alleen zinvol wanneer je nog steeds warm genoeg bent om je zwemslagen af te maken. Om ervoor te zorgen dat je lichaam niet te koud is om te zwemmen raden we je aan om lichaam eerst te laten acclimatiseren. Haal diep adem wanneer je het koude water instapt en zorg dat je hartslag weer een normaal tempo heeft voordat je begint met zwemmen.

hoeveel calorieƫn verbrand je met zwemmen

Beginnen met zwemmen

Hoeveel calorieƫn je verbrand met zwemmen is afhankelijk van de manier waarop jij zwemt.

Wanneer jij dat zwembad in duikt met als doel om af te vallen dan is het net als bij alle andere sporten belangrijk dat je de techniek goed uitvoert

Veel beginnende zwemmers springen vol goede moed het zwembad in en verwachten direct flink wat baantjes te kunnen trekken. Wat je helaas in de praktijk ziet is dat ze vaak na enkele minuten uitgeput aan de rand hangen.

Zwemmen lijkt een makkelijke sport, de meesten van ons hebben het als kind immers al geleerd. Toch is een zwemtraining in het begin een stuk lastiger.  Je lichaam moet wennen aan deze manier van trainen. Je hart en spieren moeten in het water op een andere manier werken dan wanneer je op het land traint. Ook je longen moeten zich aanpassen aan de nieuwe manier van ademhalen.

Het is daarom van belang dat je het zwemmen langzaam opbouwt. Dit is niet alleen van invloed op je voortgang en prestaties. Net als bij alle sporten geldt ook voor zwemmen dat wanneer je te snel van start gaat je kans op blessures vergroot.

Start 1 tot 3 keer per week ongeveer 15 tot 30 minuten in het water. Zwem rustig baantjes en neem af en toe pauze indien je dat nodig hebt. Zwem elke week 5 minuten langer en probeer af en toe van slag te wisselen. Door het wisselen van slag train je ook weer andere spieren.

Begin met een snelheid die je makkelijk vol kan houden. Wanneer dit te makkelijk blijkt te zijn aan het einde van je sessie, zwem dan de volgende keer iets harder.

Waar moet je op letten

Bij een goede zwemtechniek maak je zuinige bewegingen. Hoe zuiniger je bewegingen zijn, hoe sneller, efficiƫnter en moeiteloze je zwemt. Dit heeft niet alleen effect op het aantal calorieƫn dat je verbrand tijdens het zwemmen, het verkleint ook de kans op blessures.

Laat je door het water glijden en maak zo min mogelijk armbewegingen per baan. Door een lange glijdende beweging zal je sneller, eleganter en economischer door het water voortbewegen.

Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten tijdens het zwemmen is je ademhaling. Goed ademen is essentieel in het water. Gebruik de juiste ademhalingstechnieken zodat je sneller zwemt, je nek en schouderklachten vermijdt en ā€“ niet geheel onbelangrijk ā€“ zo weinig mogelijk (chloor)water binnen krijgt.

Veel beginnende zwemmers maken de fout om direct te snel te willen zwemmen. Concentreer je eerst op de gehele beweging en neem de tijd om langzaam te zwemmen. Op het moment dat je de juiste bewegingen goed onder de knie hebt ga je vanzelf sneller zwemmen.

Je kan ervoor kiezen om te zwemmen naar eigen inzicht. Maar wil je afvallen, je spieren opbouwen en conditie kweken dan bereik je jouw doel sneller door met een trainingsschema te zwemmen.

hoeveel calorieƫn verbrand je met zwemmen

Beste zwemtechniek om af te vallen

Er bestaan verschillende soorten zwemtechnieken. Wil je zo veel mogelijk calorieƫn verbranden met zwemmen dan kan je het beste afwisselen tussen verschillende soorten zwemtechnieken tijdens je training. Door variatie in je zwemslagen worden meerdere spiergroepen getraind. Dit leidt tot een hogere calorieverbranding.

De schoolslag is de meest bekende zwemtechniek. Deze techniek wordt gewoonlijk aan beginners aangeleerd omdat het bij deze techniek makkelijker is om op een normale manier te blijven ademen. De schoolslag is een langzame en stabiele zwemstijl waarbij de meeste kracht uit de benen wordt gehaald.

De borstcrawl is een van de meest populaire zwemstijlen. Je gebruikt hierbij zowel je armen, bilspieren en rug.

De rugslag lijkt op de schoolslag alleen lig je in dit geval op je rug in het water in plaats van op je buik. De rugslag wordt gezien als een snelle zwemtechniek.

De vlinderslag is de meest intenste zwemslag waarbij veel kracht nodig is. Het kost enige moeite om te techniek onder de knie te krijgen maar wanneer je het eenmaal kan zal je zien dat het een goede techniek is om veel calorieƫn te verbranden tijdens het zwemmen.

Gebruik attributen

Variatie is het sleutelwoord. Breng niet alleen variatie aan in je zwemslag, varieer ook met attributen. Om zo veel mogelijk calorieƫn te verbranden met zwemmen is het belangrijk dat je op een efficiƫnte manier varieert met je zwem attributen.

Zwem je met zwemvliezen of peddels dan ben je meer gefocust op je zwemtechniek. Deze dynamische bewustwording van je spieren zorgt voor een beter resultaat op de lange termijn. Met een betere techniek houd je het langer vol in het zwembad en dit heeft een positief effect op hoeveel calorieĆ«n je verbrandt met zwemmen.   

Attributen zoals zwemvliezen zorgen ook voor meer weerstand in tijdens het zwemmen. Hierdoor heb je meer kracht nodig om vooruit te komen en dit betekend een hogere verbranding van calorieƫn tijdens het zwemmen.

Zwem in afwisselend tempo en intensiteit

In plaats van rustig baantjes te zwemmen verbrand je meer calorieĆ«n met zwemmen door af te wisselen in intensiteit. Zwemmen in verschillende tempoā€™s zorgt ervoor dat je lichaam zich telkens moet aanpassen. Deze manier van trainen zorgt voor een hogere calorieverbranding.

Nadelen van zwemmen

Behalve alle voordelen die zwemmen met zich mee brengt zitten er ook enkele nadelen aan de sport.


Openingstijden zwembad

Hardlopen is makkelijk, je trekt je sportschoenen aan op elk gewenst moment en rent naar buiten. Wil je zwemmen dan ben je afhankelijk van de openingstijden van een zwembad. Tenzij je natuurlijk aan zee woont en graag zwemt in open water.

En indien meerdere mensen op het idee zijn gekomen om baantjes te trekken kan het erg druk zijn.

Oncomfortabel in badkleding

Wil je graag afvallen dan kan het zijn dat zwemmen in het begin niet de meest comfortabele sport is. Niet iedereen voelt zich prettig in badkleding.

Conclusie hoeveel calorieƫn verbrand je met zwemmen

Zwemmen is een goede keuze wanneer jij graag wilt afvallen. Je valt af wanneer je meer calorieƫn verbrandt dan dat je inneemt. Door regelmatig te zwemmen zal je meer calorieƫn verbranden. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je niet ineens veel meer gaat eten, dan is namelijk al je harde werk voor niets. Hoeveel calorieƫn je verbrandt met zwemmen is afhankelijk van verschillende factoren. Bij een intensieve zwemtraining kan je tot wel 700 calorieƫn verbranden.

Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat hieronder dan gerust een comment achter.

Ook kan je mij volgen op Facebook en Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *