Op de warme zomerdagen zoeken mens en dier graag de verkoeling op. En wat is beter dan een frisse duik in het zwembad? Niet alleen jij, maar ook jouw hond kan een eigen privé zwembad in de tuin of op het balkon hebben. Makkelijk op te zetten en bestand tegen de energie en nagels van je hond.

De meeste honden vinden het geweldig om te spelen in het water. Daarnaast is het ook nog eens een perfecte manier voor honden om af te koelen. Helaas is het niet altijd toegestaan voor honden om in openbare wateren te zwemmen. Om ervoor te zorgen dat je hond toch kan afkoelen op warme dagen is een hondenzwembad een perfecte oplossing.

In deze koopgids help ik je bij het vinden van het juiste hondenzwembad voor jouw trouwe viervoeter en geef ik je daarnaast enkele tips om je hond veilig te laten zwemmen.

Top 5 beste hondenzwembaden

Buxibo – opzet – hondenzwembad

Zwembadje voor kinderen en huisdieren - Hondenzwembad

Dit hondenzwembad is makkelijk op te zetten en ook weer gemakkelijk op te bergen. Het gebruik van een luchtpomp is niet nodig waardoor het zwembad binnen enkele seconden op de gewenste plek staat: uitpakken, neerzetten en vullen (met 60% water). Jouw hond kan genieten van een zwembad speciaal voor hem of haar.

Het bad is voorzien van stevige pvc randen voor een lang en duurzaam gebruik. De zijkanten zijn gemaakt van krasbestendig materiaal waardoor dit zwembad erg stevig is en bestand is tegen nagels. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat het zwembad eenvoudig beschadigd raakt.

Aan de onderkant van het zwembad zit een ventiel waardoor het water makkelijk en snel kan worden afgevoerd.

Door het opvouwsysteem kan je het hondenzwembad makkelijk meenemen en kan je op ieder gewenste plek je hond van een frisse duik laten genieten.

Specificaties:

 • Afmeting: 120x120x30 cm
 • Materiaal: Hard kunststof
 • Kleur: blauw
 • Gewicht: 3 kg

Buxibo opvouwbaar hondenzwembad

Hondenbad - Hondenzwembad - Opvouwbare Dierenzwembad

Het Buxibo hondenzwembad biedt een heerlijke verkoeling tijdens de warme zomerdagen voor jouw trouwe viervoeter. Het voordeel van dit opzetzwembad is dat je niet in de weer hoeft met een luchtpomp. Binnen enkele stappen zet je het zwembad op en is het klaar om gevuld te worden (vul het zwembad met 60% water).

Dit hondenzwembad heeft een hoogte van 20cm en is zeer geschikt voor kleinere honden of honden met korte pootjes.

De duurzame pvc-rand en de krasbestendige wanden maakt dat dit zwembad bestand is tegen de nagels van je hond. Daarnaast is het zwembad ook nog eens draagbaar waardoor je het hondenzwembad overal mee naar toe kan nemen.

Specificaties:

 • Afmetingen: 80x80x20cm
 • Materiaal: Harde kunststof
 • Kleur: Rood
 • Gewicht: 1,5 kg

@pet hondenzwembad

De Huisdiersuper Hondenzwembad

Het @Pet hondenzwembad is ideaal voor middelgrote en grote honden om heerlijk af te koelen op warme zomerdagen. Het zwembad is eenvoudig uit te klappen waarna je het bad alleen nog maar hoeft te vullen met water (vul het bad met 60% water).

Door de bijgeleverde draagtas is dit hondenzwembad ook makkelijk mee te nemen zodat je jouw hond op ieder gewenste plek kan laten genieten van een frisse duik.

Omdat het geen opblaaszwembad is, is het bestand tegen de nagels van je hond. Je kan je hond in alle rust laten spelen.

Specificaties

 • Afmeting: 120×130 cm
 • Materiaal: plastic
 • Kleur: blauw
 • Gewicht: 4,7 kg

Splashbuddy opvouwbaar hondenzwembad

Splashbuddy Hondenzwembad

                 

De Splashbuddy is gemaakt van extra stevig en kras vast pvc-materiaal. Door de dikke vezelplaten van 0,58 cm is dit zwembad ook geschikt voor de wat wildere honden.

Het geribbelde oppervlakte van het zwembad zorgt ervoor dat je hond veilig kan spelen zonder uit te glijden.

Dit Splashbuddy zwembad is eenvoud op te zetten en ook weer makkelijk op te ruimen zonder dat je een pomp nodig hebt.  Je kan ervoor kiezen om het zwembad in een ronde vorm neer te zetten maar wanneer je liever voor een andere vorm gaat is dat ook mogelijk.

Specificaties:

 • Afmeting: 80x80x20 cm
 • Materiaal: pvc en vezelplaten
 • Kleur: blauw
 • Gewicht: 3 kg

Alcott marinier hondenzwembad

/var/folders/4k/z18r74611l5cvzbm5tlcbyx00000gn/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/550x487.jpg

       

Het hondenzwembad is makkelijk op te zetten en heeft een leuke speelse vorm en print op de bodem. Weer eens wat anders dan een standaard rond zwembad.  Zowel grote als kleine honden kunnen urenlang plezier beleven in dit vrolijke hondenzwembad.

Het Alcott hondenzwembad is gemaakt van dik pvc-materiaal en heeft een opblaasbare rand die bestand is tegen nagels.

Specificaties:

 • Afmeting: 122x40cm
 • Materiaal: pvc
 • Kleur: blauw
 • Gewicht: 1,8 kg

Waarom een hondenzwembad

Misschien wist je dit nog niet maar honden kunnen niet zweten op de manier zoals mensen dat doen. Honden kunnen alleen hun warmte kwijt via hijgen of via de voetzolen. Dit maakt het lastig om de warmte kwijt te raden op warme dagen. Hierdoor loop je het risico dat ze oververhit raken.

Op warme dagen is het belangrijk dat je hond voldoende (vers) drinkwater heeft en de schaduw of verkoeling kan opzoeken.

Een hondenzwembad is een uitermate geschikte manier voor je hond om af te koelen. Net als wij mensen vinden de meeste honden het ook prettig om een frisse duik te nemen op warme zomerdagen.

Helaas is het niet overal toegestaan om je hond te laten zwemmen of wil je liever niet het risico lopen dat je hond ziek wordt van natuurwater. Stilstaand water kan namelijk bacteriën bevatten die voor mensen maar ook voor honden gevaarlijk kunnen zijn.

Je kan ervoor kiezen om met je hond naar een speciaal openbaar hondenzwembad te gaan. Hier zitten natuurlijk wel kosten aan verbonden en de kans bestaat dat jouw hond niet met iedere andere hond die daar zwemt bevriend is.

Een hondenzwembad in je tuin, dakterras of balkon is een perfecte manier voor je hond om af te koelen en de meeste honden vinden het geweldig om in het water te spelen. Gewone (kinder)opblaaszwembaden zijn in het verleden minder geschikt gebleken voor honden. Begrijpelijk, want honden zijn vaak niet alleen wilder maar hebben ook scherpe nagels waar kinderzwembaden niet tegen bestand zijn. Daarnaast zijn veel van de kinderzwembaden glad op de bodem waardoor honden nogal eens uitgleden wanneer ze enthousiast het water in springen.

Gelukkig zijn er speciale hondenzwembaden ontworpen die van dusdanige kwaliteit zijn dat je hond er gedurende een langere tijd veilig en op een verantwoorde manier van kan genieten. Met net iets sterker materiaal en een antislip laag op de bodem is het de perfecte manier voor je hond om de hittegolf door te komen.

De meeste hondenzwembaden zijn makkelijk op te zetten en na afloop makkelijk weer op te bergen. Vaak hebben deze hondenzwembaden een ventiel aan de onderkant of zijkant waardoor het water makkelijk weg kan lopen. Op deze manier kan je makkelijk het water verversen of heb je in een handomdraai het zwembad weer opgeborgen.

Soorten hondenzwembad

 

Opblaasbaar hondenzwembad

Ben je veel onderweg met je hond en wil je dat jouw hond op iedere gewenste plek kan afkoelen in zijn of haar privé hondenzwembad? Dan is een opblaasbaar zwembad ideaal. Opblaasbare zwembaden zijn namelijk licht van gewicht en vaak compact op te vouwen.

Het nadeel van een opblaasbaar hondenzwembad is dat, zelfs wanneer deze gemaakt is van relatief sterk plastic, het voor sommige honden nog steeds makkelijk is om te doorboren.

Daarnaast zal je ervoor moeten zorgen dat je een luchtpomp bij je hebt wanneer je het niet zit zitten om het zwembad met de mond op te blazen.

Opvouwbare hondenzwembaden

Een opvouwbaar zwembad is makkelijk op te zetten en hoef je niet op te blazen. Net als opblaaszwembaden kunnen ze vrij compact worden opgeborgen of vervoerd worden. De wanden van een opvouwzwembad zijn vaak gemaakt van half-harde panelen.  Deze panelen zijn zacht en inklapbaar wanneer het zwembad leeg is en wanneer er water in het zwembad zit zorgt de waterdruk ervoor dat het zwembad in vorm blijf.  Doordat de panelen stijf zijn en niet gevuld met lucht zijn ze duurzamer en minder kwetsbaar voor lange nagels of scherpe tanden van je hond.

Vind het juiste hondenzwembad

Het beste hondenzwembad kan per persoon en per hond verschillen. Er zijn enkele dingen waar je rekening mee dient te houden als je op zoek gaat naar een hondenzwembad waar zowel jij als je trouwe viervoeter blij mee is

Formaat

De grootte van je zwembad is afhankelijk van het formaat van jouw hond en van de ruimte die je thuis hebt om het zwembad neer te zetten. Het is belangrijk dat het zwembad groot genoeg is zodat je hond er comfortabel in kan liggen zich vrij kan bewegen zonder zich te bezeren. Niet alleen de diameter of omvang is van belang, kijk ook naar de diepte van het bad en lees in de omschrijving in hoeverre je het bad moet vullen.

Over het algemeen geldt dat een hondenzwembad met een diameter van tot 1 meter geschikt is voor kleine honden zoals mopshonden. Hondenzwembaden met een diameter van 1,20m tot 1,40m zijn voor de middelgrote honden en wanneer je een grote hond hebt zoals een labrador ga dan voor een hondenzwembad die groter is dan 1,40m.

Materiaal

Honden kunnen nu eenmaal erg actief zijn en je wilt dat je hond zich vrij voelt en kan genieten in het zwembad zonder deze direct te beschadigen. Daarom is het belangrijk dat je een hondenzwembad kiest van stevig materiaal. De meeste hondenzwembaden zijn gemaakt van pvc of een ander hard plastic. Hoe stevig het materiaal van het zwembad daadwerkelijk is kan nogal verschillen. Sterk PVC is over het algemeen een goede keuze en kan wel tegen een stootje.

Bodem

Een goede bodem is om twee redenen belangrijk.

Ten eerste moet de bodem stevig zijn zodat, wanneer je hond in het zwembad speelt, de bodem niet beschadigd raakt. Honden kunnen geneigd zijn te graven en daardoor met hun nagels de bodem kapot maken.

Daarnaast is het belangrijk dat de bodem van een antislip materiaal gemaakt is. Dit zorgt ervoor dat je hond niet uitglijdt of valt.

Afvoersysteem

Om ervoor te zorgen dat je het water van het zwembad op een makkelijke en eenvoudige manier kan verversen is het belangrijk dat je zwembad een goed afvoersysteem heeft. Zonder afvoersysteem kan het legen van het zwembad een zware klus zijn.

Veel zwembaden beschikken over een gesloten buis met sterke dop aan de zijkant. Wanneer je de dop opent loopt het water makkelijk weg. In sommige gevallen heeft het zwembad zelfs een elektrisch afvoersysteem.

Laat je hond veilig zwemmen

Je houdt van je hond en wilt dat deze op een veilige manier plezier heeft van het zwembad. Behalve een oogje in het zeil te houden om te voorkomen dat er gekke ongelukken gebeuren zijn er nog enkele tips voor een veilige zwemsessie.

Laat je hond eerst afkoelen als de watertemperatuur een stuk lager ligt dan de luchttemperatuur. Ook al heeft je hond een dikke vacht, hij of zij kan nog steeds flink afkoelen en zelfs onderkoelt raken. Merk je dat je hond rusteloos wordt en begint te trillen haal hem dan uit het water, droog je hond goed af en laat hem binnen opwarmen.  

Heb je een hond met zeer kort haar dan is er speciaal zonnebrandcrème verkrijgbaar voor honden. Ok de hondenhuid kan, net als de hui van mensen, verbranden in te felle zon.

Stilstaand water geeft bacteriën en algen de kans om te groeien en bacteriën kunnen wee schadelijk zijn voor je hond. Regelmatige het water van je zwembad verversen en je zwembad eens in de zoveel tijd schoonmaken verkleint de kans dat jouw hond ziek wordt door schadelijke bacteriën.

Heb je een zwembad met een hoge rand? Dan kan een helling of een trap helpen jouw hond veilig het zwembad in te komen. Dit is zeker aan te raden wanneer je hond nog een puppy is.

Ben je niet zeker van de zwemcapaciteiten van je hond dan kan je beter het zeker voor het onzekere nemen en je hond eerst laten zwemmen met een zwemvest aan. Meer informatie hierover vind je in dit artikel.

Niet eens zozeer om veiligheidsredenen maar meer om ongemak te voorkomen: Laat je hond eerst zijn behoefte doen voordat je hem laat zwemmen. Een drol in het zwembad is toch wat minder fris en datzelfde geld natuurlijk voor hondenurine.

FAQ hondenzwembad

Wat zijn de voordelen van een hondenzwembad?

Afkoeling
Honden zijn zwemmers van nature
Spelen met water is mentaal stimulerend voor je hond

Kunnen alle honden zwemmen?

Net als mensen hebben honden een zwemreflex. Dit betekent alleen niet dat alle honden automatisch goede zwemmer zijn. Honden met een platte neus hebben meer moeite hun neus boven water te houden. Hierdoor zijn de vatbaarder voor het inademen van water.

Kan ik chloor gebruiken in mijn hondenzwembad?

Ja, kan zwembadchloor gebruiken in je hondenzwembad. Het is zelfs aan te raden om chloor te gebruiken in stilstaand water. Chloor zorgt er namelijk voor dat het zwembadwater wordt gedesinfecteerd. Let er wel op dat je de juiste hoeveelheid chloor gebruikt. Te veel chloor kan schadelijk zijn voor de gezondheid van jouw huisdier.

Spoel je hond altijd af na het zwemmen. Chloor kan de vacht van je hond beschadigen en met een goede wasbeurt voorkom je de kans hierop.

Kan een puppy ook in een hondenzwembad?

In principe kan je iedere hond plezier laten hebben van het zwembad. Ook een puppy, mits je goed oplet.

Wat als mijn hond het hondenzwembad niet wilt gebruiken?

Over het algemeen zijn de meeste honden gek op water maar er kunnen natuurlijk uitzonderingen zijn. Wat als je hond niet van water houdt? Niet alleen is het gebruik van een hondenzwembad een goede manier om je hond te beschermen tegen oververhitting op warme dagen, het regelmatig baden van je hond om hygiënische reden belangrijk.

Het is belangrijk om het vertrouwen van je hond langzaam op te bouwen. Dit kan je doen door de volgende stappen toe te passen

 • Laat je hond eerst wennen aan een leeg zwembad
 • Probeer met het favoriete speeltje of met eten je hond steeds dichter in de buurt van het zwembad te laten komen als deze gevuld is met een beetje water.
 • De volgende stap is ervoor te zorgen dat je hond met alle vier de poten in het zwembad staat. Dit kan je mogelijk bereiken door je hond af te leiden met zijn of haar favoriete activiteit. Is je hond daaraan gewend en niet bang dan kan je het zwembad steeds voller laten lopen.
 • Niet alle honden weten direct hoe ze moeten zwemmen. Blijf altijd in de buurt, ook als er maar een klein laagje water in het zwembad zit.
 • Mocht je hond in paniek raken haal hem of haar dan direct uit het water. Je wilt voorkomen dat je hond negatieve associaties ontwikkelt met water.
 • Blijkt dat je hond het wel prettig vindt om in het water te zijn maar houdt of kan je hond niet zwemmen? Vul het zwembad dan met een klein laagje water, net genoeg om voor voldoende afkoeling te zorgen.
 • En als laatste en tevens belangrijkste: forceer je hond nooit. Indien je hond gepushed wordt zal hij of zij het zwembad nooit leuk gaan vinden en misschien zelfs wel gaan haten.

Conclusie hondenzwembad

Je hond laten ontspannen en tegelijk laten afkoelen in een hondenzwembad is de perfecte manier voor jouw hond om de warme zomerdagen door te komen.

Een hondenzwembad is speciaal ontworpen voor honden en is daardoor steviger en beter bestand tegen de energie en de nagels van je hond. Ook hebben veel van de hondenzwembaden een speciale antislip laag op de bodem. Dit voorkomt een glijpartij wanneer je hond enthousiast in het zwembad springt.

Het beste zwembad voor jouw hond hangt af van de grootte van jouw hond en de locatie waar je het zwembad gaat plaatsen. Zorg er altijd voor dat je hond voldoende ruimte heeft om languit te kunnen liggen en de te kunnen spelen.

En het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je zorgt voor een veilige situatie. Houd je hond daarom altijd in de gaten. Zeker wanneer het de eerste keer is dat hij of zij gaat zwemmen.

Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze koopgids laat hieronder dan gerust een comment achter.

Ook kan je mij volgen op Facebook en Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *