Met warm weer afkoelen in je eigen zwembad? Lekker in het water plonsen, gewoon in je achtertuin? Dat kan niet alleen met een opblaasbare jacuzzi! Maar ook met een opzetzwembad. Opzetzwembaden zijn er in allerlei soorten en maten en al vanaf enkele tientjes. Ben jij er nog niet helemaal over uit wat voor soort opzetzwembad je wilt gaan kopen? Of wil je er gewoon wat meer over te weten komen? In dit artikel lees je er alles over.

Opzetzwembad

Wat is een opzetzwembad?

Een opzetzwembad is een zwembad dat je redelijk vlot kan opzetten in je eigen tuin. Een eigen zwembad in je tuin is natuurlijk heerlijk. Met de opkomst van het opzetzwembad is het mogelijk gemaakt dat iedereen in zijn eigen tuin kan genieten van de luxe van een eigen zwembad. Wie wil dat nou niet?

Als je er een aanschaft, kun je dezelfde dag nog genieten van heerlijke verkoeling. Je zet het eenvoudigste type zwembad al binnen 15 minuten op. Wel moet je dan nog rekening houden met de extra tijd om het bad met water te vullen. Maar als hij eenmaal staat dan kun je hem gemakkelijk voor een langere tijd laten staan. Je kunt ze plaatsen op elke ondergrond: stenen, gras, zand, etc. Wel moet de ondergrond vlak zijn en is het verstandig om gebruik te maken van een grondzeil.

Er zijn echt ontzettend veel verschillende opzetzwembaden te koop. Voor grote en kleine tuinen, in verschillende soorten en maten. Ook zijn ze er in verschillende prijsklassen, keuze genoeg dus. Ze zijn vaak gemaakt van PVC, en een rechthoekig kunststof, houten of metalen frame. Deze zwembaden zet je over het algemeen op boven de grond, en worden dus niet ingegraven.

Vaak worden ze alleen voor de zomerperiode opgezet, maar het is ook mogelijk om deze permanent in de tuin op te zetten. Als je kiest voor een permanente plaatsing, zorg er dan wel voor dat je er zeker van bent dat de materialen in de winter buiten kunnen blijven staan. Voor tijdelijke (zomer) plaatsingen is het handig om rekening te houden met de grootte van het zwembad, i.v.m. het opbergen.

Waarom een opzetzwembad?

De zomers in Nederland worden steeds warmer en daarom is het heerlijk om verkoeling te zoeken in een zwembad. Vroeger waren ze niet voor iedereen betaalbaar, en zag je ze dus niet zo vaak. Maar tegenwoordig is het erg goedkoop om er een aan te schaffen. Doordat er verschillende opzetzwembaden verkrijgbaar zijn, in alle soorten en maten, zijn ze voor vrijwel elke soort tuin geschikt.

Ook worden de gemeentezwembaden voor veel mensen te duur. Gemiddeld betaal je daar gerust een paar euro per persoon voor. Een gezin met 2 kinderen dat elke dag naar het zwembad wil in de vakantie, zou dan al honderden euro’s per maand kwijt zijn. Een opzetzwembad kopen is in dat geval natuurlijk een stuk goedkoper.

Dit zwembad biedt ook meer voordelen ten opzichte van een opblaasbaarzwembad bijvoorbeeld. De opblaasbare zwembaden gaan nogal snel stuk als er een klein gaatje in zit, dit heb je met opzetzwembaden niet. Dus wil je minimaal meerdereseizoenen met een zwembad doen, kies dan niet voor een opblaasbaar zwembad.

Wat zijn de voor- en nadelen van een opzetzwembad?

Voordelen:

  • Ze zijn betaalbaar, en een heel stuk goedkoper dan dagelijks naar een gemeentezwembad gaan.
  • Opzetzwembaden zijn gemakkelijkopte zetten. Je hebt er wel een egale ondergrond voor nodig.
  • Het zorgt voor verkoeling en een vakantiegevoel in eigen tuin. Kinderen (en volwassenen) kunnen erg genieten van een zwembad in de tuin. Vooral als men een jaartje niet op vakantie kan is het een echte uitkomst.
  • Daarnaast zijn deze rechthoekige zwembaden met frame steviger dan opblaaszwembaden. Ze zullen niet snel scheuren als er een klein gaatje in zit.
  • Door het gebruik van een pomp en chloor hou je het zwemwater helder en schoon. Hierdoor hoef je het water dus niet steeds te vervangen door nieuw zwemwater.

Houd deze blogpagina in de gaten als je meer wilt weten over het onderhoud van je zwembad, hierover volgt binnenkort meer!

Nadelen:

  • Een nadeel is dat het frame van een opzetzwembad mindercomfortabel is dan bij een opblaaszwembad. Door de rand en zijkanten van het frame zullen ongelukken ook vaker voorkomen dan bijvoorbeeld bij een opblaaszwembad.
  • Het zwembad kan behoorlijk wat ruimte in beslag nemen, en dat kan vervelend zijn als je een kleine tuin hebt. Soms is er dan geen ruimte voor andere tuinmeubelen. Gelukkig zijn er wel wat kleinere modellen te vinden.
  • Een opzetzwembad is vaak iets duurder dan een opblaasbaar zwembad.
  • Omdat het zwembad best diep is, kunnen kleine kinderen erin verdrinken. Daarom zal er wel toezicht nodig zijn van een volwassene.
  • Het zwembad vergt onderhoud om het water goed te houden. Met behulp van chloormiddelen moet je de zuurgraad en de hoeveelheid chloor in de gaten houden.
  • Er kunnen kale, droge plekken ontstaan op je gazon als je het zwembad voor langere tijd laat staan.

Voor wie is een opzetzwembad geschikt?

Een opzetzwembad wordt vooral aangeschaft voor kinderen, maar volwassenen maken er net zo goed gebruik van. Dit maakt dat deze zwembaden voor jong en oud geschikt zijn. Het vaakst zie je ze toch wel bij gezinnen met jonge kinderen in de tuin staan.

Ook voor mensen die een kleiner budget hebben, zijn deze zwembaden echt een uitkomst. Niet iedereen heeft het geld om op een zonvakantie te gaan, of om dure entreekaartjes voor het zwembad te betalen. Met de aanschaf van een opzetzwembad hoef je deur niet meer uit en kun je in alle vrijheid genieten in eigen tuin.

Als je een opzetzwembad gaat kopen, kun je makkelijk verdwaald raken in het diverse aanbod. Ze zijn in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Groot of klein, hoog of laag. Er is zoveel keuze dat het soms lastig is om een geschikt opzetzwembad aan te schaffen. In dit artikel zullen wij proberen om je een aantal aankooptips te geven.

Ervaringen met een opzetzwembad

Zoals we hiervoor al benoemd hadden, is het belangrijk dat het opzetzwembad past bij jouw wensen. We hebben een aantal ervaringen voor je op een rijtje gezet. (op basis van bol.com reviews)

“Mooi en stevig zwembad.
Makkelijk op te zetten en een perfect formaat voor ons hele gezin! Wel zelf nog een pomp naast gekocht. Duurt even voor het bad gevuld is, maar dan heb je ook wat :)”

“Het zwembadje heeft een duidelijke handleiding en zit zó in elkaar. Het is goed schoon te maken. We hebben er wel een slang en een dompelpomp bij moeten kopen voorde laatste laag water, als je hem leeg wil krijgen.
Uiteindelijk wordt het toch werken met emmertjes of de waterstofzuiger.”

“Robuust, eenvoudig op te zetten en comfortabel. Wel chloordispenser en tabletten kopen, dan blijft het water fris en veilig. En een afdekzeil bij de bouwmarkt met polyester koord. Pomp komt binnenkort.”

“Makkelijk in elkaar gezet groot zwembad. De kinderen en wij hebben er heel veel plezier van! Snel geleverd.”

Ben je benieuwd naar nog meer ervaringen? Bekijk dan zelfs ook eens de reviews van bol.com voor het betreffende product.

Intex opzetzwembad

De top 10 beste opzetzwembaden

Ben je na het lezen van dit artikel geprikkeld om zelf ook een opzetzwembad te kopen? En ben je wel benieuwd welke merken het beste scoren? Wij hebben een top 10 voor je samengesteld!

De top 10 is niet gebaseerd op prijzen, maar op populariteit en goede bol.com reviews. Zo kun je een goed beeld krijgen van wat er allemaal op de markt is. De genoemde merken bieden diverse zwembaden, in verschillende prijsklassen aan.

Top 10 opzetzwembaden:

  1. Bestway Steel Pro 300 x 201 x 66 cm – Opzetzwembad
  2. Intex Zwembad Rectangular Frame 220x150x60 cm 28270NP
  3. Intex Metal Frame Pool 305×76
  4. Intex Prism Frame Pool – Opzet Zwembad – ⌀ 366 x 99 cm – Voordeelset
  5. Intex Family Frame Zwembad 300x200x75cm – Opzetzwembad
  6. Intex Rechthoekig Frame Zwembad 220x150x60cm – Opzetzwembad
  7. Intex Mini frame pool 122x122x30cm
  8. Bestway Deluxe Splash Jr. Frame Pool Zwembad – 2.59m x 1.70m x 61cm 2300L
  9. Bestway My First Frame Pool 221 x 150 x 43 cm – Zwembad
  10. Intex Metal Frame Pool 366×76


Conclusie opzetzwembad

Ben jij van plan een opzetzwembad te kopen? Let dan op de volgende punten:

  • Naar wat voor soort opzetzwembad ben je op zoek? Denk hierbij aan de kleur, grootte, prijs en de vorm van het zwembad.
  • Hoe ga je de kwaliteit van het zwembadwater waarborgen? Denk hierbij aan een pomp en chloormiddelen om het water schoon te houden met de juiste zuurtegraad. Wil je graag meer weten over het testen van het water met zwembad teststrips? Lees dan dit artikel:
  • Waar wil je het zwembad gaan plaatsen? Wat is bijvoorbeeld de beste plek om hem neer te zetten?
  • Denk ook aan andere opties om het opzetzwembad schoon te houden. Zoals een eventueel afdekzeil en een schepnetje om los vuil uit het bad te halen.
  • Bedenk tot slot of je het opzetzwembad wil laten staan voor de winter, of dat je hem gaat opbergen. Maak hem dus winterklaar of breek hem af en berg hem op.


Ben je enthousiast geworden over opzetzwembaden en zit jij eraan te denken om een opzetzwembad aan te schaffen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *