Zwemmen als een zeemeermin is allang niet meer alleen weggelegd voor alleen de kleine zeemeermin Ariël. Heb jij een zeemeerminnendroom dan kan je deze waarmaken met een behulp van een prachtige zeemeermin staart.

Er is tegenwoordig een ruime keuze in zeemeermin staarten die verschillen in kwaliteit en prijs. In deze koopgids ga ik je helpen bij het vinden van een zeemeermin staart. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een zeemeermin staart en wat zijn de beste zeemeermin staarten. Ook geef ik je tips over hoe je de staart het beste kan gebruiken en onderhouden.

zeemeerminnenstaart-duiken

Wat is een zeemeermin staart

De afgelopen jaren is de populariteit van de zeemeermin staart enorm toegenomen.

Het is een zwempak dat strak om je benen zit en de vorm en kleur heeft van een echte zeemeermin. Wil je naast het uiterlijk van een zeemeermin ook kunnen zwemmen als een zeemeermin? Dan heb je ook een monovin in je zeemeermin staart nodig.

Zeemeermin staart met monovin

Een zeemeermin staart kan er prachtig uitzien maar je kan er zonder monovin niet mee zwemmen. De monovin is een groot zwemvlies dat om je voeten zit en in je staartvin past. Het is de basis van je zeemeermin staart. De monovin zorgt voor de voortstuwing die je in het water nodig hebt om je in beweging te krijgen. Zonder monovin zou je alleen maar spartelen. 

De meeste zeemeermin staarten die zijn ontworpen om mee te zwemmen worden geleverd inclusief een monovin. Heb je een siliconen staart dan zit de monovin zelfs in de staart gelijmd. Bij een stoffen zeemeerminnenstaart zit de monovin meestal los in het pak.

Om er zeker van te zijn dat je een zeemeermin staart koopt waar je mee kan zwemmen en waar de monovin goed in past, is het aan te raden om een compleet pak inclusief monovin aan te schaffen.

Schaf je de zeemeermin staart en de monovin los van elkaar aan, zorg er dan voor dat de maat van de vin overeenkomt met de maat vin die in jouw zeemeermin staart past. De monovin moet zowel de juiste pasvorm om je voeten hebben als pasvorm in de staart.

zeemeermin-staart-monovin

Materiaal

Zeemeermin staarten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materiaal waarbij niet ieder materiaal van dezelfde kwaliteit is.

Siliconen staarten

Voor wie serieus bezig is met ‘mermaiden’ is een siliconen staart de beste keuze. Het voordeel van siliconen is dat het een duurzaam materiaal is van hoge kwaliteit. De siliconen zeemeermin staart ziet er extreem realistisch uit waardoor je zeemeermindroom echt tot leven komt.

Waar je wel rekening mee dient te houden is dat siliconen een zwaarder en minder flexibel materiaal is. Dit betekent dat het moeilijker is om met deze staart te zwemmen. Dit maakt dat een siliconen zeemeermin staart voor de meer gevorderde zeemeerminnen is.

Een siliconen zeemeerminnenstaart wordt meestal op maat gemaakt. Hierdoor past je staart niet alleen perfect, je kan ook nog eens precies de kleur en vorm kiezen die jij wilt.  Omdat de zeemeermin staart als een tweede huid moet aanvoelen is het belangrijk dat je vooraf goed al je maten opmeet.

En wanneer je de staart door een echte kunstenaar laat maken heb je helemaal een unieke zeemeerminnenstaart die volledig naar jouw wensen is.

Omdat siliconen een duurder materiaal is en de staart op maat gemaakt wordt betekent dit vaak ook dat de staart een duurder prijskaartje heeft.

Zeemeerminnenstaart-zwart-wit

Stoffen staarten

Ben je een beginnende zeemeermin of is je budget minder groot, dan zijn er ook prachtige stoffen staarten verkrijgbaar. Deze stoffen staarten zijn over het algemeen gemaakt van nylon, spandex, polyester of een combinatie van deze stoffen.

Spandex is een kunstvezel die tot wel 6x uitgerekt kan worden en zonder spanning weer terugkeert in zijn oorspronkelijke vorm. Daarnaast is het bestand tegen zonlicht en zout water.

Het voordeel van een stoffen staart is dat deze licht in gewicht zijn waardoor het makkelijker is om mee te zwemmen. Ook het aan- en uittrekken van de staart kost een stuk minder moeite dan een siliconen staart.

De zeemeermin staarten die gemaakt zijn van stof kan je meestal gewoon in de wasmachine wassen. Hierdoor kan je jouw staart makkelijk schoonhouden.

Het nadeel van stoffen staarten is dat ze vaak minder realistisch ogen dan de siliconen staarten. Ook zijn de stoffen staarten minder duurzaam en gaan dus niet zo lang mee als een siliconen staart.

zeemeerminstaart

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een zeemeermin staart

Bij de aanschaf van een zeemeermin staart is het van belang om op een aantal zaken te letten. Je wilt immers zo veel mogelijk plezier beleven aan je aanschaf.

1. Materiaal

Hiervoor hebben we het verschil tussen stoffen of siliconen zeemeermin staarten al besproken. Maar ook binnen de categorie stoffen is er een verschil in kwaliteit waar je rekening mee moet jouden.

Wanneer je graag langer dan een paar keer plezier wilt hebben van je zeemeermin staart, zoek dan een staart van hoge kwaliteit uit. De meer gerenommeerde fabrikanten maken de stoffen staarten van rekbaar badpakmateriaal dat bestaat uit polyester en spandex. Dit materiaal ademt en laat water door de staart stromen. Er zijn ook fabrikanten die neopreen gebruiken, dit is een dikker materiaal dat minder goed ademt maar meer duurzaamheid beidt

2. Maat

Een van de belangrijkste aspecten om op te letten is de maat van zowel je zeemeermin staart als van je monovin. Zeemeermin staarten en monovinnen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, voor zowel volwassenen als kinderen.

Zeemeerminnen is bedoeld als een hobby waar je plezier bij hebt. Het is lastig plezier te hebben wanneer je een te kleine staart hebt die je beperkt of een te grote staart die afglijdt.

Niet alle maten zijn hetzelfde bij verschillende fabrikanten. Meet daarom, voordat je een zeemeermin staart aanschaft, altijd je taille- en heupomvang op. Ook is vaak de afstand van de enkels tot de navel van belang. Vergelijk deze vervolgens met de maattabellen van de fabrikant om tot de juiste maat van je staart te komen. Voor de vin is de schoenmaat van belang.

Kijk ook goed of de staart gemaakt is van rekbaar materiaal. Rekbaar materiaal is ideaal omdat het niet alleen rekbaar is maar ook goed ademt en lichtgewicht is. In sommige gevallen is ook de tailleband van elastiek, dit om te voorkomen dat de staart van je heupen glijdt.

Bij een op maat gemaakte zeemeermin staart spreekt het voor zich dat de fabrikant exact de juiste maten heeft voordat de staart gemaakt wordt. Vaak wordt er vooraf aangegeven welke maten er exact nodig zijn.

3. Gewicht

Het gewicht van de zeemeermin staart is van belang voor comfort en veiligheid. Het gewicht van de zeemeermin staart wordt bepaald door het materiaal en de eventuele monovin.

Ben je nog geen geoefende zwemmer, of een minder sterke zwemmer, dan kan een te zware staart gevaarlijk zijn. Het gewicht van de staart trekt je naar beneden en je hebt meer kracht nodig om je voort te bewegen. Een siliconen staart kan prachtig zijn maar is meer weggelegd voor de ervaren zwemmers omdat deze staarten vaak een stuk zwaarder zijn.

4. Kleur

Je wilt het liefst een zeemeermin staart die er zo echt mogelijk uit ziet. De meeste zeemeermin staarten zijn vaak in verschillende kleuren te krijgen. Voor een realistischer effect wordt er vaak een reeks aan tinten gebruikt.

5. Voldoende voortstuwing

Bedenk vooraf goed met welk doel je de zeemeermin staart aanschaft en bepaal aan de hand daarvan de grootte van de vin.

Een kleinere en flexibelere monovin is ideaal om in het zwembad te gebruiken. In een zwembad heb je namelijk niet te maken met stroming en golven. Wanneer je in zee wil gaan zwemmen kan je beter een grotere en stijvere vin gebruiken. Deze vinnen kunnen beter omgaan met zeestroming en golven.

zeemeerminnenstaart-zwemmen

6. Veiligheidskenmerken

Iedere keer wanneer je met een zeemeermin staart zwemt moet veiligheid je eerste zorg zijn. Behalve je aan de veiligheidsrichtlijnen houden kan je er ook voor kiezen om een zeemeermin staart te kopen die snel en makkelijk te verwijderen zijn met een zo genoemde Quick-release-methode. Hierdoor kan je de monovin aftrappen en binnen enkele seconden uit je staart zwemmen.

7. Reviews

Bij de aanschaf van een nieuw product is het altijd verstandig om vooraf onderzoek te doen naar zowel de producent als de ervaringen van klanten met het product.

Er zijn vele aanbieders van zeemeermin staarten. Niet alle staarten zijn van dezelfde kwaliteit. Het kan helpen om vooraf reviews op websites door te nemen. Natuurlijk is een review een persoonlijke ervaring maar het je in iedere geval een idee geven over wat andere gebruikers van het product vinden.

Kies bij voorkeur voor een bedrijf dat goed bekend staat. Wanneer een bedrijf of product geen reviews heeft wees dan voorzichtig. Sommige zeemeermin staarten lijken prachtig op de online afbeelding maar zijn in werkelijkheid van slechte kwaliteit of lijken totaal niet op de afbeelding.

8. Redelijke prijs

Verschillende staarten hebben verschillende prijzen vanwege het materiaal en kenmerken. Ben je een beginnende zeemeermin dan heb je al een redelijke staart voor €50.

Onthoudt altijd goed: Is de prijs te mooi om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo.

Zeemeermin staart onderhouden

Voor langdurig plezier van je zeemeermin staart is het belangrijk om de staart goed te onderhouden. Over het algemeen is de zeemeermin staart erg onderhoudsvriendelijk.

Wanneer je een staart met monovin hebt dien je de vin eerst voorzichtig uit de staart te halen. Spoel de staart na gebruik uit met koud water. Doe dit extra grondig wanneer je op het strand of in de zee bent geweest omdat de zandkorrels de monovin kan beschadigen wanneer het zand gaat schuren. Vergeet ook niet de beschermpunten in de staart goed uit te spoelen. En spoel de monovin af met water.

Top 5 zeemeermin staarten

Er is een breed assortiment zeemeermin staarten in verschillende categorieën. Voor deze top 5 heb ik mij met name gericht op de beginnende zeemeermin.

 Fin Fun zeemeerminnenstaart

1.   FinFun zeemeerminnenstaart

Deze prachtige zeemeermin staart wordt geleverd inclusief vin zodat jij je sierlijk, als een echte zeemeermin, kan bewegen in het water.

FinFun is een merk dat bekend staat om zijn kwaliteit en duurzaamheid. De zeemeermin staart is verkrijgbaar in verschillende kleuren en de staart is gemaakt van dynamisch en levensecht materiaal waardoor het in het water glans en diepte weergeeft.

In de monovin zit een stevig en licht stuk rubber waar je je voeten in kunt doen, op deze manier kan je veel kracht zetten om sneller te zwemmen.

Na gebruik kan je de vin makkelijk verwijderen uit de staart en beide met de hand wassen.

 Fin Fun zeemeerminnenstaart

2.   Fin Fun zeemeerminnenstaart

Deze Finfun zeemeermin staart met monovin is verkrijgbaar in diverse prachtige kleuren en kleurencombinaties. Zowel kinderen als volwassenen kunnen zich met deze staart omtoveren tot een prachtige zeemeermin. Dankzij het exclusieve stoffenontwerp zien de schubben er levensecht uit op het land en als magische zeemeerminnenschubben in het water

De zeemeermin staart is gemaakt van 82% polyester en 18% elastaan en bestand tegen de gevolgen van zon en zwembad chemicaliën.

3.   Sun tails zeemeerminnenstaart

Dit eerste klas zeemeerminnenstaart is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. Door de bijgeleverde monovin zie je er niet alleen uit als een zeemeermin, je kan ook nog eens zwemmen als een echte zeemeermin.

De zeemeermin staart van Sun tail ligt qua prijs iets hoger dan de vorige twee zeemeermin staarten.

De zeemeerminnenstaart is een rekbaar badpak dat bestaat uit 80% polyester en 20% elastaan wat zorgt voor draagcomfort en maximale beweeglijkheid in het water. De zeemeermin staart is ook nog eens geschikt voor de wasmachine.

   Mermaid Sisters zeemeerminnenstaart met monovin Princes Tara

4.   Mermaid Sisters zeemeerminnenstaart met monovin Princes Tara

Met deze prachtige Prinses Tara zeemeerminnenstaart is onderdeel van de nieuwe collectie zeemeermin staarten van Mermaid Sisters. Het prachtige ontwerp is het resultaat van de samenwerking tussen de Mermaid sisters, ara & Isa en drie professionele modeontwerpers.

De zeemeerminnenstaart is verkrijgbaar voor volwassenen en kinderen is gemaakt van licht en stevige stof zodat je langdurig plezier kan hebben van je staart. De staart heeft extra verstevigingen op de punten van de staart omdat dit het meest kwetsbare deel is.

Deze prachtige zeemeerminnenstaart wordt geleverd met bijpassende top en met een monovin. De monovin is gemaakt van licht en stevig materiaal waardoor jij je makkelijk door het water kan begeven.

Mermaid Sisters Zeemeerminnenstaart met monovin

5.   Mermaid Sisters Zeemeerminnenstaart met monovin

Wil jij als zeemeermin schitteren in het water? Dat is mogelijk met deze Sparkle Splash zeemeermin set. De zeemeerminnenstaart wordt geleverd met bijpassende top en lichtgewicht monovin.

De staart is gemaakt van een stevige, maar lichte stof die tegen een stootje kan. De extra glanzende laag die is aangebracht maakt het helemaal af.

Veel gestelde vragen over de zeemeermin staart

Wat is de prijs van een zeemeermin staart?

Een stoffen zeemeermin staart voor beginners kost ongeveer tussen de €50 en €150. Ben je een meer gevorderde zeemeermin en wil je een siliconen staart dan kom je terecht in de prijsklasse van €1.500 – €3.000. En laat je een handgemaakt zeemeerminnenstaart maken door een echte kunstenaar dan kan je rekenen op een bedrag vanaf €4.000.

Wat kost een losse monovin?

Wanneer je een staart zonder vin hebt en je een losse monovin aan wilt schaffen dan moet je rekening houden met prijzen die variëren tussen de €25 en €125.

Is er een verschil in soorten monovin?

Ook voor de monovin geldt dat de prijs afhangt van de kwaliteit. Goedkopere vinnen zijn vaak gemaakt van plastic. Het nadeel hiervan is dat plastic na enige tijd kan barsten of zelfs breken. Wil je een vin van betere kwaliteit dan is rubber of semi-flexibel plastic een goed optie.

Waarom kan de prijs van een zeemeermin staart zo verschillen?

De prijs van een zeemeermin staart hangt niet alleen af van het materiaal, ook de fabricage, de maat en de fabrikant zijn bepalend. Wanneer je een zeemeermin staart van €50 koopt dien je te begrijpen dat dit niet van de allerbeste kwaliteit zal zijn. 

Passen alle vinnen in alle staarten?

Nee, niet alle vinnen in alle staarten passen. Veelal maken fabrikanten een monovin voor een bepaald soort staart. Let hier dus goed op wanneer je de vin en staart los van elkaar koopt. Het is zonde als je er later achter komt dat de vin niet in de zeemeermin staart past.

Is een zeemeermin staart veilig te gebruiken?

In principe wel maar bij de aankoop van een zeemeermin staart is het belangrijk om een staart van goede kwaliteit te kopen. De goedkopere aanbieders verkopen helaas niet altijd de beste kwaliteit.

Bij goedkope stoffen staarten kan het stof het water absorberen waardoor de staart zwaar wordt. Dit kan je naar beneden trekken en leiden tot gevaarlijke situaties.

Enkele tips om veilig te zwemmen met je staart:

 1. Zwem nooit alleen.
 2. Gebruik geen zeemeerminnenstaart wanneer je geen goede zwemmer bent.
 3. Zorg ervoor dat jet het gebied waar je zwemt goed kent.
 4. Oefen op je rug rollen en op je rug drijven.
 5. Oefen het uittrekken van de staart in het water.

Hoe trek ik mijn zeemeermin staart aan?

 1. Ga dicht bij de rand van het water zitten
 2. Trek de staart aan en zorg dat je voeten aan de onderkant uitsteken
 3. Doe je voeten in de monovin
 4. Trek voorzichtig de punten van je zeemeermin staart via de buitenkant om de punten van je monovin
 5. Trek de staart volledig aan tot je middel
 6. Rol voorzichtig het water in

Conclusie zeemeermin staart

Jouw droom als zeemeermin is dichterbij dan je denkt. Er zijn prachtig betaalbare zeemeermin staarten te koop voor de beginnende, de gevorderde, de kleine en de grote zeemeermin.

Houd er wel rekening mee dat er veel verschil zit in de kwaliteit van de zeemeermin staarten.

Wil je er niet alleen uitzien als een zeemeermin maar ook zwemmen als een zeemeermin? Zorg er dan voor dat je een zeemeermin staart met monovin koopt. Alleen dan kan je net als de kleine Ariël sierlijk rondzwemmen.

Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze koopgids laat hieronder dan gerust een comment achter.

Ook kun je mij volgen op Facebook en Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *