Na jaren heb je eindelijk dat zwembad in de tuin. Maar na een paar dagen ligt het vol met bladeren en vliegen. En ben je de dag ervoor druk met een schepnet in de weer geweest, zie je tot je verbazing dat er weer takjes en blaadjes in drijven. Niemand zit te wachten op een zwembad waarin je zelf tussen de bladeren en vliegen dobbert. Om ervoor te zorgen dat je zwembad niet vuil wordt als je het niet gebruikt raden we het gebruik van een zwembad afdekzeil aan. Hierdoor houd je jouw zwembad een stuk schoner.

Niet alleen jij zelf neemt vuil zoals zand en gras mee het zwembad in. Wanneer je het zwembad niet gebuikt zullen bladeren, takjes en insecten jouw zwembadwater vervuilen.

Wanneer jij je zwembad afdekt op de momenten dat je geen gebruik maakt van je zwembad voorkom je dat je extra tijd kwijt bent met het schoon scheppen van je zwembad.

Er zijn verschillende soorten afdekzeilen te verkrijgen. Zo is er keuze uit een afdekzeil speciaal voor de zomer of winter en een solar afdekzeilen die zelfs het water in de tussentijd opwarmt.

zwembad afdekzeil schoon water

Wat is een zwembad afdekzeil

Een zwembad afdekzeil is de perfecte manier om jouw zwembadwater te beschermen tegen vuil zoals bladeren, algen en ongedierte.

Sommige zwembad afzeilen worden volledige over het zwembad heen gespannen zodat er geen mogelijkheid meer is voor vuil van buitenaf. Dit werkt als een volledige zwembad afdekhoes. Er zitten meestal wel kleine gaatjes in de hoes zodat je zwembadwater kan ademen.

Andere zwembad afdekzeilen leg je op het water. Naast je zwembad te beschermen tegen vuil zorgen deze afdekzeilen er ook voor dat het water minder snel afkoelt.

Intex afdekzeil

Speciaal voor Intex opzetzwembaden is er een Intex afdekzeil verkrijgbaar. Intex zwembaden zijn er in verschillende maten en voor iedere maat Intex zwembad is een afdekzeil te vinden.

Het afdekzeil kan je het beste combineren met een Intex Solar cover. In tegenstelling tot het Intex afdekzeil, die je over het gehele zwembad spant, leg je de cover op het water.

De Solarcover staat ook wel bekend als noppenfolie. Het thermische afdekzeil gaat verdamping en warmteverlies tegen en verwarmt het zwembadwater.

Het afdekzeil vangt de warmte van de zon op en geeft dit weer af aan je zwembadwater.  Je zwembadwater kan tot wel 5°C worden verwarmd met deze solar cover.

Overdag, wanneer je niet zwemt gebruik je de Solar cover zodat je zwembadwater kan opwarmen en ’s avonds en ’s nachts plaats je het zwembad afdekzeil over het zwembad zodat het water beschermd wordt tegen vuil bladeren.

Wil je weten wat een Intex zwembad is? Lees dan onze blog Intex zwembad.

Zomer afdekzeil

Een zomer afdekzeil is te vergelijken met het Intex Solar afdekzeil. Het zeil houdt het zwembadwater niet alleen schoon, het werkt ook als een verwarming voor je zwembad.

Het afdekzeil van noppenfolie is makkelijk in gebruik. Je legt het zeil op het water en door de noppen blijft het zeil drijven. De zon zorgt ervoor dat de lucht in de noppen wordt opgewarmd. De noppen houden de warmte vast waardoor het zwembadwater opwarmt.

Doordat het afdekzeil op je zwembadwater drijft zal dit je zwembad niet volledig afdekken. Aan de randen zal altijd een klein beetje water onbedekt blijven.

Winter afdekzeil

In Nederland hebben we helaas niet het hele jaar door te maken met zomerse temperaturen. In de meeste gevallen zal je tussen oktober en april je zwembad dan ook niet gebruiken.

Om ervoor te zorgen dat tijdens de wintermaanden je zwembad toch beschermd wordt tegen vuil en viezigheid span je een winterzeil over je zwembad.

Ondanks dat de naam ‘winterzeil’ impliceert dat je het zeil alleen in de winter kan gebruiken is dit zwembad afdekzeil ook tijdens de koudere zomernachten uitermate geschikt. In de zomer kan het overdag warm zijn maar kunnen de nachten soms best koud zijn.

Wanneer een zwembadverwarming gebruikt en je zwembad overdag lekker op temperatuur is wil je deze warmte natuurlijk zo min mogelijk verliezen. Een winterzeil zorgt ervoor dat de warmte minder snel vervliegt.

Meer informatie over een zwembadverwarming lees je in onze blog Zwembadverwarming.

zwembad-tuin-sproeier

Waarom een zwembad afdekzeil

Heb je een zwembad in de tuin, dan wil je graag genieten van schoon zwembadwater. Toch denken veel mensen niet aan het afdekken van het zwembad op het moment dat het zwembad niet gebruikt wordt.

Het ligt voor de hand dat wanneer je een zwembad onder een boom plaatst je meer kans hebt op bladeren in je zwembad. Maar ook zonder die boom kan een frisse Nederlandse storm je toch verassen met een zwembad vol met bladeren.

Dek jij je zwembad tussentijds af met een zwembadzeil dan hoef je niet elke dag in de weer met een schepnet om bladeren uit het zwembad te verwijderen. Daarnaast zal een schepnet alleen de bladeren en grotere insecten uit het water vissen. Zand en gras zal op de bodem van het zwembad blijven liggen waardoor je vaker het zwembad moet schoonmaken met bijvoorbeeld een zwembadstofzuiger.

Een zwembad afdekzeil houdt ook een groot deel van het regenwater buiten. Na een fikse regenbui is je zwembad misschien weer goed gevuld maar regenwater heeft een andere pH-waarde dan leidingwater. Het gevolg van te veel regenwater in je zwembad is dat je waterbalans verstoord kan raken.

Wanneer je het gevoel hebt dat je zwembadwater groen is kan het zijn dat je last hebt van algenvorming. Algen hebben zonlicht nodig om te groeien. Bij het gebruik van een afdekzeil wordt zonlicht tegengegaan en zullen algen minder kans hebben om te groeien.

In de wintermaanden is de kans klein dat je gebruik zal gaan maken van je zwembad. Dek je het zwembad in de winter niet af dan zal het in het voorjaar vol met bladeren, takken en ander vuil liggen. Daarnaast kan je erop rekenen dat wanneer er nog water in zit, dit inmiddels groen van kleur is. Het zal dan een behoorlijke klus zijn om het zwembad er weer fris uit te laten zien.

Wanneer je gedurende de winter gebruik hebt gemaakt van een zwembad afdekzeil zal je minder tijd kwijt zijn aan het schoonmaken. Hierdoor kan je sneller genieten van je zwembad bij de eerste mooie lentedagen.

Naast het schoonhouden van je zwembad zorgt een zwembadzeil er ook voor dat je water niet te teveel afkoelt ’s avonds. Wanneer je bijvoorbeeld een zwembadverwarming gebruikt wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je warme water. Een afdekzeil zorgt ervoor dat warmteverlies beperkt blijft. Dit zorgt er weer voor dat je minder vaak de zwembadverwarming aan hoeft te zetten wat het energieverbruik ten goede komt.

Wil je meer weten over het schoonmaken van je zwembad met een zwembadstofzuiger? Lees dan onze blog zwembadstofzuiger.

hoeveel calorieën verbrand je met zwemmen

Voor wie is een zwembad afdekzeil

Een zwembad afdekzeil is voor iedere trotse bezitter van een zwembad in de tuin. Je zwembad wil je natuurlijk zo schoon mogelijk houden want groen zwembadwater met bladeren en insecten ziet er niet aantrekkelijk uit.

Voor ieder zwembad is een afdekzeil te vinden. Of je nu een Intex opzetzwembad hebt of een inbouwzwembad, ook jij kan ervoor zorgen dat vuil en viezigheid zo veel mogelijk buiten je zwembad gehouden wordt.

En in het geval je een zwembad hebt dat niet de standaardafmetingen heeft kan je ervoor kiezen om een zwembadzeil op maat te laten maken.

Voor- en nadelen zwembad afdekzeil

Het grootste voordeel van een zwembad afdekzeil is dat het ervoor zorgt dat je zwembad minder snel vuil wordt. Hierdoor ben je minder tijd kwijt met het schoonmaken van je zwembad en minder geld kwijt aan onderhoudsmiddelen.

Daarnaast groeien algen minder snel als er geen zonlicht is. Door het zwembad af te sluiten met een afdekzeil komt er minder zonlicht binnen en is de kans op algengroei kleiner.

Een groot voordeel van een solar zwembadzeil is dat het niet alleen je water beschermd tegen vuil, maar ook tegen afkoelen. Solar zwembadzeilen kunnen op zonnige dagen je zwembadwater zelfs opwarmen.

Het nadeel van een zwembad afdekzeil is dat je deze elke keer weer over je zwembad moet spannen of op je zwembadwater moet leggen.

Ervaringen met een zwembad afdekzeil

Klanten van Bol.com hebben een review achtergelaten na aankoop van een Intex Solar zeil of een Intex zwembad afdekzeil en deze ervaringen hebben we voor je samengevat

Intex solar afdekzeil

Klanten van Bol.com zijn over het algemeen tevreden met de aankoop van een Intex Solar afdekzeil. Het solar zwembad afdekzeil voorkomt niet alleen afkoelen maar zorgt er ook nog eens voor opwarming van het water.

Het product voldoet aan de kwaliteitsverwachtingen en zoals meerderen zeggen “het doet wat het moet doen”. Met andere woorden het afdekzeil zorgt ervoor dat je bladeren en vuil buiten gehouden worden.

Het zeil is makkelijk in gebruik doordat je het alleen maar op het water hoeft te leggen. Klanten geven aan dat het makkelijker is dan het gebruik van een afdekhoes omdat je bij dit solar afdekzeil geen gedoe hebt met touwtjes.

Het voordeel van een Intex solar afdekzeil is dat het exact de maten heeft van de Intex zwembaden. Hierdoor hebben klanten exact de juiste maat afdekzeil.

Intex afdekzeil

Bol.com klanten geven in de reviews aan dat een voordeel van het afdekzeil is dat je het met touw aan de zijkant vast kan maken. Hierdoor blijft het afdekzeil goed op zijn plaats.

Met een Intex zwembad afdekzeil weet je zeker dat er altijd een geschikte maat voor jou Intex zwembad is.

Wel geven sommige klanten aan dat het materiaal erg kwetsbaar is. Er moet dus voorzichtig meer omgegaan worden.

Top 5 zwembad afdekzeilen

Om je te helpen bij het vinden hebben we hieronder een top 5 gemaakt van beste afdekzeilen op basis van Bol.com beoordelingen.

Intex afdekzeil rechthoekig

1.   Intex afdekzeil rechthoekig

Dit afdekzeil is speciaal voor het Intex Family Frame zwembad van 300 x 200 cm. Met het stevige koord kan je er het afdekzeil makkelijk vastzetten zodat het je zwembad ook beschermd bij harde wind.

Intex afdekzeil voor metal frame pool

2.   Intex afdekzeil voor metal frame pool

Heb je een Intex zwembad met een diameter van 305cm? Dan is dit het geschikte afdekzeil voor jouw zwembad. Er zitten kleine gaatjes in het zeil zodat je zwembadwater blijft ademen.

Intex afdekzeil solar

3.   Intex afdekzeil solar

Dit afdekzeil beschermt je zwembad niet alleen tegen vuil, het warmt je zwembadwater ook nog eens op.

Intex easy set zwembad afdekzeil

4.   Intex easy set zwembad afdekzeil

Deze afdekhoes sluit je zwembad volledig af, hierdoor houdt het je zwembadwater langer schoon. De kleine gaatjes zorgen ervoor dat je zwembadwater nog wel kan ademen.

Bestway solar poolcover

5.   Bestway solar poolcover  

Het isolatiefolie van de poolcover beschermd niet alleen het water tegen vuil, het warmt het water ook op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *