Op die heerlijke warme zomerdag genieten van je eigen zwembad in de tuin, dat klinkt toch fantastisch?! Maar dan zit je niet te wachten op troebel groen water en algen. Wil je dit voorkomen? Dan is een zwembad met pomp de oplossing. In dit artikel leggen we je graag uit hoe je langer van je zwembad kan genieten wanneer je een zwembadpomp gebruikt en waarom het gebruik van een zwembad met pomp belangrijk is.

Heb je een al een zwembad in de tuin staan? Dan is het aan te raden om een zwembadpomp te gebruiken. Ben je van plan een zwembad aan te schaffen? Dan adviseren wij een zwembad met pomp te kopen.

Het gebruik van een pomp in je zwembad helpt de groei van bacteriën, schimmels en algen in je zwembadwater tegen te gaan. Daarnaast zuivert een filterpomp je zwembadwater van vuil en viezigheid.

Tegenwoordig worden veel zwembaden verkocht als ‘zwembad met pomp’. Het voordeel hiervan is dat je ervan uit moet kunnen gaan dat de bijgeleverde pomp de juiste capaciteit heeft.

zwembad met pomp
Een zwembad met pomp is een stuk frisser!

Wat is een zwembad met pomp

Stilstaand water wordt niet alleen snel troebel, het maakt het ook nog eens makkelijk voor bacteriën en schimmels om te groeien. Wanneer je een zwembad met pomp hebt houdt de pomp je water in beweging.

Wil je optimaal genieten van schoon zwembadwater dan is een zwembad met filterpomp essentieel. De pomp zorgt er niet alleen voor dat het water in beweging blijft, de filterpompen zorgt er ook voor dat vuil zoals zand en muggen uit het zwembadwater gefilterd worden.

Bij een zwembadpomp met filter zal de pomp het water naar de zwembadfilter pompen. Het kan zijn dat het water eerst door een skimmer gaat. Dit is een afzuigpunt in het zwembad. De skimmer kan gemonteerd worden aan de rand van het zwembad en sluit je aan op de filterpomp. Wanneer je een zwembad met skimmer hebt dan zal deze skimmer waarschijnlijk een voorfilter hebben waarin het eerste grove vuil wordt opgevangen.

Wanneer het water in de filter komt zal de filter de rest van het vuil uit het water verwijderen. Hierna wordt het water weer terug in het zwembad gepompt.

Een zwembad met pomp zorgt dus voor schoner en gezonder zwembadwater.

zwembad-schoon-water

Waarom een zwembad met pomp

Je hebt je zwembad opgezet en gevuld met water. Nu is het tijd om te gaan genieten. Maar wanneer je geen zwembad met pomp hebt zal je merken dat jouw heerlijke frisse zwembad er niet zo fris meer bij ligt. Vuil en bladeren drijven rond en het water lijkt ook groen van kleur.

In water dat stilstaat hebben algen en bacteriën de kans om te groeien. Dit is niet alleen ongezond maar kan ook gevaarlijk zijn. Je wilt geen legionellabacterie in je zwembadwater. Om dit tegen te gaan adviseren wij een zwembad met pomp zodat het water niet constant stilstaat.

Zwembadwater dient niet alleen in beweging te blijven maar ook gedesinfecteerd te worden. Dit is belangrijk om de bacteriën te doden die de pomp niet uit het water kan filteren.

Desinfecteren kan je doen met chloor of net en zoutoplossing. Het gebruik van een pomp is belangrijk omdat je er op deze manier voor zorgt dat de desinfecteermiddelen door het hele zwembadwater worden verspreid

En als laatste is het natuurlijk prettig dat jij in je zwembad kan genieten zonder dat er bladeren of muggen ronddrijven. Wanneer je een zwembad met filterpomp gebruikt wordt dit voorkomen omdat de filter het vuil uit het zwembad verwijdert.

Naast een pomp is het aan te raden om de bodem en de wanden van je zwembad regelmatig schoon te maken. Dit kan makkelijk met een zwembadstofzuiger.

Wil je meer weten over een zwembadstofzuiger lees dan het artikel Zwembadstofzuiger.

Welke pomp voor zwembad kies je

Het maakt niet uit of je nu een groot of een klein zwembad hebt, het gebruik van een zwembadpomp is belangrijk voor de conditie van je water. Een pomp is geschikt voor bijna alle zwembaden. De enige uitzondering zijn kleine kinderzwembaden. We adviseren bij de kinderzwembaden het water dagelijks te verversen.

Tegenwoordig is er een ruime keuze bij de aanschaf van een zwembad met pomp. Bij de aanschaf van sommige zwembaden wordt er naast enkel een pomp een hele set accessoires bijgeleverd met onder andere een pomp, afdekzeil en onderzeil.

Heb je een zwembad zonder pomp of denk je er aan een andere pomp aan te schaffen dan is het belangrijk te bepalen welke pomp voor jouw zwembad geschikt is.

Het is goed om te weten dat niet alle zwembadpompen ook filteren. Een warmtepomp verwarmt het water doormiddel van een pomp maar het filtert het zwembadwater bijvoorbeeld niet.

Het zou makkelijk zijn als we je konden vertellen dat er een pomp is die geschikt is voor alle zwembaden. Helaas dat is niet het geval. Welke pomp geschikt is voor jou zwembad hangt af van verschillende factoren:

  • Het formaat van je zwembad
  • De pompcapaciteit
  • Het gebruik van zwembad accessoires
  • Je persoonlijke voorkeur voor soort pomp

Een groter zwembad heeft een krachtigere pomp nodig dan een klein zwembad.

hoeveel calorieën verbrand je met zwemmen

Een zwembadpomp zou in de regel je zwembad binnen 4 uur moeten kunnen filteren. De capaciteit van jouw zwembadpomp is dus afhankelijk van de hoeveelheid water in jouw zwembad.

Voor de berekening van de capaciteit die je nodig hebt deel je het aantal m³ water in je zwembad door 4. De uitkomst is de capaciteit per uur die je pomp minimaal moet hebben.

Dit noemen we debiet: de doorstroomsnelheid van de zwembadpomp.

Heb je bijvoorbeeld een zwembad van 10m (lengte) x 4m (breedte) x 1,5m (diepte)= 60m³.

De totale inhoud van 60m³ deel je door 4 (het aantal uren waarin al het water gefilterd moet worden) en dan kom je uit op 15m³/u.

De filterinstallatie moet dus een debiet van 15m³/u hebben.

Wanneer je accessoires zoals een zwembadverwarming of zwembadstofzuiger wil aansluiten op je zwembadpomp heb je een krachtigere pomp nodig. Hoe meer accessoires hoe meer capaciteit het vraagt van je pomp.

Afhankelijk van jouw voorkeur kun je kiezen tussen

  • Een zwembadpomp met vaste snelheid
  • Een zwembadpomp met variabele snelheid
  • Een zwembadpomp met zandfilter of met cartridgefilter

Wanneer je een zwembad met pomp aanschaft is dit meestal een pomp met vaste snelheid. Ondanks dat ze een vaste snelheid hebben is het wel belangrijk om te kijken wat de opvoerhoogte van de pomp is. Dit laat zien wat de pompcapaciteit is bij een hoge en bij een lage weerstand.

Het voordeel van een zwembadpomp met variabele snelheid is dat deze lager is in energieverbruik. Je kan de pompsnelheid aanpassen of in sommige gevallen zelfs programmeren.

Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de pomp langzamer te laten lopen wanneer het zwembad afgedekt is.

Naast de keuze in variabele of vaste snelheid van je pomp heb je ook nog de keuze uit twee soorten zwembadfilters; een zandfilter en een cartridgefilter (ook wel patroonfilter genoemd).

Cartridge- of patroonfilter

Cartridgefilters zijn geschikt voor kleinere zwembaden maar minder geschikt voor grotere zwembaden die veel capaciteit vragen.

Een cartridgefilter heeft een los filterpatroon, de cartridge, in de pomp. Deze dien je om de 3 of 4 weken te vervangen.

Een cartridgefilterpomp is relatief goedkoop in aanschaf. Je dient wel rekening te houden met de kosten van de filters die je moet vervangen.

Meisjes-opzetzwembad

Zandfilter

Een zandfilter filter is krachtiger en nauwkeuriger. Naast grof vuil, zoals bladeren, filtert het ook zand uit je zwembad. Deze filterpomp is met name geschikt voor de grotere opzet- of inbouw zwembaden.

Met zand als filtermedium wordt de natuurlijke werking van grondwater nagebootst. Door het water door het zand heen te spoelen zuiver je het water van vuil.

De zandfilter is relatief duurder in de aanschaf maar laag in de onderhoudskosten. Je kan de zandfilter schoonmaken door de filter in de backwash positie te zetten.

Naast filterzand kan je ook kiezen voor een ander filtermedium zoals filterglas, glasparels en polyethyleen.

Filterzand is het goedkoopste en meest gebruikte filtermedium. Je moet het zand echter wel elke 3 jaar vervangen.

Filterglas filtreert beter en gaat langer mee dan filterzand. In theorie gaat filterglas 25 jaar mee. De aanschafprijs ligt echter wel hoger dan filterzand.

En wanneer je voor het allerbeste filtermedium wilt gaan dan kies je voor filterparels. Deze koop je eenmalig en hoef je nooit te vervangen

Polyethyleen, ook wel bekend als Aqualoon, is geschikt wanneer je ieder jaar, na het zomerseizoen je zwembadpomp weer opbergt. Dit zal voornamelijk het geval zijn wanneer je bijvoorbeeld een Intex opzetzwembad met pomp hebt.   

Hoe lang moet een zwembadpomp draaien

Heb je een zwembad met pomp dan betekent dit niet dat je de pomp 24 uur per dag aan hebt staan. Het is belangrijk dat het zwembadwater minstens twee keer per dag een volledige circulatie doormaakt. Op hete zomerdagen is het aan te raden je zwembadpomp iets langer te laten draaien.

Afhankelijk van de grootte van je zwembad bepaal je hoe lang je de pomp moet laten draaien. De meeste zwembaden met pomp pompen de volledige inhoud van het zwembad in gemiddeld zo’n 4 uur door de filter.

Wanneer je het zwembadwater twee keer moet laten filteren voor een optimale conditie van je zwembadwater dan betekent dit dat de pomp gemiddeld 8 uur per dag draait.

Wanneer je de pomp langer dan 10 uur per dag laat draaien kan dit de levensduur van de pomp beïnvloeden.

Het exacte aantal uur bereken je eenvoudig door te controleren hoeveel water er in je zwembad zit en wat de capaciteit van je zwembadpomp is.

Het makkelijkste is om je zwembadpomp ’s nachts te laten draaien. Overdag wil je namelijk genieten van je zwembad en het is, om veiligheidsredenen, af te raden om te zwemmen terwijl je pomp aan staat.

Zwembad-Teststrips

Wat zijn de voor en nadelen van een zwembad met pomp

Laten we eerlijk zijn, niemand zit te wachten op een zwembad met vuil water. Het voordeel van een zwembad met filterpomp is dat je zwembadwater fris en helder is zodat jij er optimaal van kan genieten.

Daarnaast worden chemicaliën door het zwembadwater gepompt. Dit is nodig ter bestrijding van bacteriën in je water.

Het nadeel van een zwembad met pomp is dat je niet kan zwemmen terwijl de pomp aan is. Dit is om onveilige situaties te voorkomen.

Omdat er een keuze is tussen een zandfilter en een cartridgefilter hebben we de voor- en nadelen van beide filters voor je op een rij gezet:

Voordelen zandfilter

  • Goede filtratie
  • Minder onderhoudsproducten nodig
  • Makkelijk te combineren met andere accessoires
  • Keuze uit zand, of glas voor filtering

Nadelen zandfilter

  • Voor goede filtering is regelmatig terugspoelen noodzakelijk
  • Zand dien je elke 5 jaar te vervangen
  • Voor het filteren van klein vuil is vlokkingsmiddel nodig
  • Duurder in aanschaf
  • Niet geschikt voor kleine Intex zwembaden

Voordelen cartridgefilter

  • Eenvoudig te installeren
  • Lage aanschafwaarde
  • Geschikt voor kleine Intex zwembaden

Nadelen cartridgefilter

  • Filtert niet al het kleine vuil uit het water
  • Niet te combineren met warmtepomp
  • Je moet de cartridge vaak vervangen
  • Kan algengroei niet altijd tegengaan

Voor wie is een zwembad met pomp geschikt

Een zwembad met pomp is geschikt voor iedereen die graag een duik in fris zwembadwater wil nemen.

Schoon zwembadwater ziet er niet alleen frisser uit, het is ook nog eens gezonder.

Voor iedere zwembadeigenaar is het gebruik van een pomp aan te raden. De vraag is alleen welke pomp is geschikt voor jouw zwembad.

Heb je een klein zwembad, ga dan voor een zwembad met cartridgepomp. Een zandfilterpomp is krachtig en kan het zwembad beschadigen.

Heb je een groot opzetzwembad of een inbouwzwembad dan is een zandfilterpomp de beste keuze.

De inhoud van je zwembad bepaalt hoe zo’n krachtige pomp je nodig hebt.  

zwembad-badeend

Ervaringen met zwembad met pomp

Misschien wil je graag een zwembad met pomp kopen of om is je pomp aan vervanging toe. Behalve de informatie ut dit artikel hebben we ook voor je onderzocht wat de ervaringen zijn mensen die een zwembad met pomp of zwembadpomp op Bol.com hebben gekocht.

Bol.com gebruikers die een losse zwembadpomp hebben aangeschaft zeggen dat het aan te raden is goed na te gaan wat de inhoud van je zwembad is en dus wat de capaciteit van de pomp moet zijn.

Maar wanneer ze een geschikte pomp hebben voor het zwembad zijn ze erg tevreden met de aangaf. Ze zijn blij met het feit dat het water gereinigd en gezuiverd wordt zodat ze kunnen genieten van een schoon en fris zwembad.

Het overgrote deel van de mensen is blij met de aankoop van een zwembad met pomp. Ze geven aan het fijn te vinden een zwembad te kopen waar al een pomp bij zit zodat ze het zwembadwater direct schoon kunnen houden.

Bij sommige zwembaden met pomp is de meegeleverde pomp niet krachtig genoeg volgens de gebruikers.

De meeste gebruikers vindt dat de zwembadpomp makkelijk aan te sluiten is en heeft weinig moeite met het vervangen van de filter.

Top 5 beste zwembaden met pomp

Op basis van de beoordelingen op Bol.com hebben we een top 5 gemaakt van best beoordeelde zwembaden met pomp. Dit kan mogelijk helpen wanneer jij van plan bent een zwembad met pomp te kopen.

Groot rechthoekig zwembad met stalen frame

Groot rechthoekig zwembad met stalen frame

Dit opblaaszwembad is 400cm lang en 200cm breed. Wanneer het zwembad voor 90% gevuld is zit er 7020 liter water in.

Naast het zwembad zit er een accessoire set bij die bestaat uit een filterpomp, een zeildoek, vloermat en een ladder

De filterpomp heeft een kracht van 2006L/uur en zal het zwembad dus in ongeveer 3,5 uur zuiveren.

Intex metal frame zwembad

Intex metal frame zwembad

Dit ronde opzetzwembad van Intex wordt geleverd inclusief cartridge filterpomp, afdekzeil, grondzeil, verwarmingsmat chloordrijver, chloor test strips, chloortabletten en een reparatie set. Kortom een compleet pakket voor ultiem waterplezier in een schoon en fris zwembad.

Met een diameter van 457cm is het zwembad groot genoeg voor een gezin of groep vrienden.

Intex metal frame zwembad met pomp

Intex opzetzwembad Prism frame

Dit ronde familiezwembad met een diameter van 366cm wordt geleverd inclusief een filterpomp en ladder.

Met een zwembadinhoud van 7500 liter en een pompcapaciteit van 2271 L/uur wordt al het zwembadwater in iets meer dan 3 uur door de filter gepompt.

Bestwaves opzetzwembad waves

Bestwaves opzetzwembad waves

Dit eenvoudig op te zetten zwembad biedt verkoeling op de warme zomerdagen. Met een diameter van 305cm heb je alle ruimte om heerlijk te genieten en kan je zelfs languit liggen.

Behalve het zwembad zelf wordt er een filterpomp en afdekzeil meegeleverd.

Exit wood zwembad met pomp

Exit wood zwembad

Dit rechthoekig frame zwembad met een stoere houtlook heeft een afmeting van 

300cm (lengte)x200cm(breedte)x65cm (hoogte).

Het zwembad heeft een meegeleverde cartridge filterpomp die het water in beweging en schoon houdt. De pomp kan eenvoudig aan het zwembad worden gemonteerd en zorgt dat jouw zwembadwater helder en schoon blijft.

Conclusie zwembad met pomp

Voor gezond en schoon zwembadwater is het gebruik van een zwembadpomp belangrijk. Je kan een zwembad met pomp kopen of later een pomp aanschaffen. Voor ieder zwembad is er een pomp. Het is belangrijk om bij de aanschaf van een losse pomp de benodigde capaciteit voor jouw zwembad vooraf te berekenen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *