Klaar om een duikje te nemen in je zwembad of jacuzzi? Test dan eerst de kwaliteit van je zwembadwater! Die is namelijk afhankelijk van veel verschillende factoren. Test daarom regelmatig de waarden die de kwaliteit van het zwembadwater bepalen, namelijk: de pH-waarde, het chloorgehalte en de alkaliniteit. Deze drie chemische eigenschappen meet je eenvoudig met speciale zwembad teststrips.

Je leest er alles over in dit artikel.

Zwembad teststrips

Wat zijn zwembad teststrips?

Teststrips controleren de kwaliteit van het zwembadwater. Ze worden ingezet om zowel het chloorgehalte als de zuurgraad (pH) en de alkaliniteit van het water te meten. Deze 3 eigenschappen werken samen met elkaar om jouw zwembad goed schoon te houden. Ook geeft het je aanwijzingen over hoeveel chloor je in het zwembad moet aanbrengen.

In zowel de zomer als na de winter is het belangrijk om de kwaliteit van je zwembadwater op peil te houden met deze strips. Want in de zomer wordt er lekker veel gebruik van gemaakt en daardoor raakt het water snel verontreinigd. Daarbij staat het water in de winter erg lang stil en is het niet verstandig om zonder te meten het zwembad weer in gebruik te gaan nemen. Meten is weten!

Het zijn kleine strips met een aantal kleurtjes erop. Houd de teststrip een aantal seconden in het water, wacht even en controleer de kleur van de teststrip met de kleuren die op de meegeleverde verpakking staan.

Waarom zwembad teststrips?

Je wilt natuurlijk je kinderen (of jezelf) niet in verontreinigend water laten zwemmen. Daarom is het belangrijk om de kwaliteit van je zwembadwater regelmatig te controleren. Hoe dat werkt en waarom het belangrijk is leggen we je uit.

Chloor is een ontsmettingsmiddel, dat van belang is om het zwembad vrij te houden van bacteriënschimmels en algen. De pH-waarde van je zwembad is de zuurtegraad van het water: bij een goede pH waarde is het water het fijnst om in te zwemmen en werkt het chloor op zijn best. De alkaliteit zorgt er dan voor dat deze twee waarden in balans blijven en is dan ook de basis voor goed zwembadwater.

De kwaliteit van het zwembadwater kun je dan ook zien als een weegschaal die in balans moet zijn: zonder of met de verkeerde alkaliteit stort de pH-waarde in, en zonder of met de verkeerde pH-waarde stort de chloorwaarde in. Begin bij het testen met de alkaliteit. Als die op orde is, test en breng je de pH-waarde op orde. En als die op orde is, test en breng je de chloorwaarde op orde.

Op de meeste teststrips staan dus drie aparte vakjes om de verschillende waarden te kunnen meten. De teststrip gaat helemaal onder water. Het aantal seconden staat aangegeven op de verpakking.  

Daarna kun je de kleuren op de teststrip vergelijken met de kleuren op de verpakking. Als de kleuren te licht verschijnen, wijst dat op een tekort, terwijl donkere kleuren duiden op een te grote hoeveelheid. Aan de hand van de verpakking kun je zien of een waarde goed is. Wanneer een waarde verkeerd is, is het natuurlijk tijd om actie te gaan ondernemen.

Doe altijd eerst iets aan de alkaliteit, zodra je ziet dat deze niet in orde is. Een goede pH waarde voor het zwembadwater ligt tussen de 7,2 en 7,6. Beiden waardes kunnen bijgestuurd worden met bepaalde alkaliteit of pH poeders.

Kijk als laatste naar het chloorgehalte. Is de alkaliteit en de pH-waarde van het zwembad goed, maar is de chloorwaarde nog te laag? Verhoog de chloorwaarde dan door meer chloortabletten aan het water toe te voegen. Zit er te veel chloor in het water, dan hoef je in principe niets te doen. Door overmatig zonlicht of veelvuldig gebruik van het zwembad zal het chloor automatisch naar het gewenste niveau zakken.

Wat zijn de voor- en nadelen van zwembad teststrips?

Voordelen:

 • Teststrips zijn goedkoop en er zitten er veel in een verpakking, waardoor je er dus lang mee kan doen.
 • Ze zijn gemakkelijk af te lezen.
 • Je kunt snel een meting doen en je krijgt ook direct de uitslag.
 • Eenvoudig in gebruik.

Nadelen:

 • De strips kunnen verkleuren als ze in contact komen met zonlicht en vocht.
 • Ze zijn minder accuraat dan een digitalemeter.

Voor wie zijn zwembad teststrips geschikt?

Zwembad teststrips zijn geschikt voor iedereen die benieuwd is naar de kwaliteit van het zwembadwater. Op deze manier heb je controle over de gezondheid van het water maar ook over je eigen gezondheid en dat van je kinderen. Ook geeft het direct een goede indicatie hoeveel chloor je eventueel moet toevoegen aan het water.

Zwembad teststrips

Ervaringen met zwembad teststrips

Zoals we hiervoor al benoemd hebben, is het belangrijk om je zwembadwater regelmatig te testen voor gebruik. Maar welke schaf je aan? We hebben een aantal ervaringen voor je op een rijtje gezet. (op basis van bol.com reviews)

“Handige teststrips om de waterkwaliteit van je zwembad te toetsen. Zeer handig in gebruik.”

“Het zijn handige strips. Je kan het meteen gebruiken en zien wat er goed of fout aan je zwemwater is.”

“Per tien in cellofaan, erg fijn! Makkelijk te gebruiken.”

“Geeft perfect de waarden weer van het zwembadwater .”

Ben je benieuwd naar nog meer ervaringen? Bekijk dan ook eens de reviews van bol.com.

De top 10 beste zwembad teststrips

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden? En ben je wel benieuwd welke merken het beste scoren? Wij hebben een top 10 voor je samengesteld!

De top10 is niet gebaseerd op prijzen, maar op populariteit en goede bol.com reviews. Zo kun je een goed beeld krijgen van wat er allemaal op de markt is. De genoemde merken bieden diverse teststrips, in verschillende prijsklassen aan.

Top 10 zwembad teststrips:

 1. Poolstyle Poolstyle – Teststrip – Waterkwaliteit – Watertesters – 50 teststrips – waterkwaliteit zwembad
 2. Pool & Spa 7 in 1 zwembad test strips – 100 teststrips – pH Chloor Broom Cyanuurzuur Alkaliteit en Hardheid – test iedere dag de waterkwaliteit – jacuzzi – spa – hot tub – sauna – zwembad onderhoud
 3. Aquacheck Aquacheck Test strips Aquacheck Trutest Meet chloor, pH, alkaliniteit en stabilizer – 50 stuks per verpakking
 4. Topline Spa & Pool Zwembad en Jacuzzi teststrips 6 in 1 – 100 strips | – Alles in een Water Test strips voor Chloor, broom, pH, alkaliteit, cyanuurzuur en totale hardheid – Waterteststrips voor hot tubs – Zwembad en Spa’s
 5. Swimming 100 Zwembad water teststrips – 6 in 1- PH en Chloor etc.. – Zwemwater – Watertester – Zwembadonderhoud – Test strips – Waterkwaliteit – Jacuzzi
 1. Aquacheck Aquacheck Teststrips Aquacheck Trutest 50 teststrips – meet pH en chloor
 2. Interline Interline Zwembad Interline zwembad teststrips 2-in-1 voor chloor- en pH-waarden
 3. Interline Interline Zwembad Navulset t.b.v. Interline digitale testset – 50 teststrips
 4. Merkloos 100 ipv 50 Zwembad Test Strips – Zwembad Test Strips – 3 in 1 Test Strips – 100 Stuks – Zwembad Onderhoud – Schoon Zwembad – Ph Strips – Chloor – Jacuzzi Teststrip – Ph en Chloor teststrip
 5. DirectSupply DirectSupply Teststrips zwembad PH en chloor – PH strips zwembad – PH teststrips zwembad – lakmoes papier – PH papier – PH test – Zwembad onderhoud PH


Conclusie zwembad teststrips

Ben jij van plan om teststrips te gaan gebruiken voor je zwembad? Let dan op de volgende punten:

 • Zorg ervoor dat de teststrips de meest belangrijke punten kunnen meten. De alkaliteit, pH waarde en het chloorgehalte.
 • Metenisweten. Meet de waardes regelmatig tijdens de zomerperiode en voor het gebruik na de winterperiode.
 • Voordelen van zwembad teststrips zijn dat ze goedkoop zijn en makkelijk in gebruik.
 • Nadelen zijn dat ze kunnen verkleuren als ze in contact komen met zonlicht en vocht. Ook zijn ze minder accuraat dan digitale meters.
 • Zwembad teststrips zijn er ook in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Vergelijk eerst goed alle ervaringen voordat je de strips aanschaft.


Maak jij al gebruik van zwembad teststrips voor jouw zwembad? En ben jij hier tevreden over? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *