De zomer staat voor de deur. Dat betekent dat de barbecue weer aangestoken kan worden en je het afdekzeil weer van het zwembad kan halen. Die frisse duik doe je het liefst wel in een schoon zwembad. Met een zwembadstofzuiger kan jij weer genieten van een schoon zwembad.

Zand, algen en bladeren kunnen ervoor zorgen dat je zwembad er niet zo aantrekkelijk uitziet voor die verkoelende duik. Naast het gebruik van een goede zwembadpomp met filter is belangrijk dat je de bodem en wanden van je zwembad regelmatig schoonmaakt. Dit kan handmatig of met een zwembadstofzuiger.

Als je ervoor kiest om je zwembad te reinigen met een borstel en een schepnet neemt dit veel tijd in beslag. En dat terwijl je die tijd liever besteed in of naast je schone zwembad.

Het schoonmaken van je zwembad is waarschijnlijk niet je meest favoriete klusje. Toch is het noodzakelijk om je zwembad te onderhouden en schoon te maken. Met een zwembad stofzuiger maak je het jezelf makkelijker om je zwembad schoon te maken.

En wil je liever helemaal niets doen? Dan kan je ook nog kiezen voor een zwembadrobot.

zwembad-afdekzeil
Gebruik ook een afdekzeil om je zwembad goed schoon te houden wanneer je het niet gebruikt

Wat is een zwembadstofzuiger

Een zwembad stofzuiger is een stofzuiger dat het vuil zoals zand en bladeren van de bodem zuigt. De grootte van je zwembad is bepalend voor de zuigkracht die je nodig hebt om jouw zwembad schoon te krijgen.  

Er zijn veel verschillende soorten zwembadstofzuigers te krijgen

  • Elektrische zwembadzuigers
  • Hydraulische zwembadzuigers
  • Automatische zwembadzuigers (zwembadrobot)

Elektrische zwembadstofzuiger

Met een elektrische zwembad stofzuigers zuig je de bodem en de wanden met je hand. Wanneer je liever vanaf de rand je zwembad schoonmaakt kan je ervoor kiezen om een elektrische zwembadstofzuiger te kopen met een telescopische steel.

Op alle elektrische zwembad stofzuigers zit een aansluiting voor een telescopische steel zodat je deze eventueel later kan aanschaffen. De stelen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen.

De elektrische zwembadzuiger kan volledig onder water en je hebt geen last van externe kabels en slangen. De interne filter verzameld al het vuil dat je daarna makkelijk weg kan gooien.

Je kan kiezen voor een elektrische zwembadstofzuiger met een oplaadbare accu of op batterijen. Vaak zijn de zwembadstofzuigers die gebruik maken van een accu krachtiger.

Bij een groter zwembad heb je een krachtigere zwembadzuiger nodig. Bij een kleiner zwembad is het belangrijk dat de zuigkracht van de zwembadstofzuiger niet te groot is. Dit kan je zwembad namelijk beschadigen.

Afhankelijk van de vorm van jouw zwembad kan je kiezen voor een brede of een smalle zuigmond. Bij grote rechthoekig zwembaden is een brede zuigmond aan te raden omdat deze meer vuil in een keer kan opzuigen. Een zwembadstofzuiger met een smalle zuigmond is makkelijker wendbaar in bijvoorbeeld een ovaal zwembad.

Hydraulische zwembadstofzuigers

Een hydraulische zwembadstofzuigeris geschikt wanneer je een zwembad met pomp hebt.

Deze zwembad stofzuiger maakt gebruik van de zuigkracht van de zwembadpomp. Hij beweegt autonoom door je zwembad en verwijdert op die manier vuil van de bodem.

De hydraulische stofzuiger wordt met een slang aangesloten op de bestaande zwembadpomp met filter. Op deze manier wordt het vuil direct weggepompt.

Wil je meer weten of een zwembad met pomp? Lees dan het artikel Zwembad met pomp.

Zwembadrobot

Wanneer je geen zin hebt of het niet zit zitten zelf het zwembad schoon te maken dan kan je kiezen voor een automatische zwembadstofzuiger. Ook wel bekend als een zwembadrobot.

Deze zwembad stofzuiger reinigt jouw zwembad geheel automatisch en zelfstandig. De zwembadrobot weet precies welke gedeelten al schoon zijn en waar nog schoongemaakt moet worden.

Je hoeft deze zwembadzuiger niet aan te sluiten op de filterinstallatie van je zwembad. Het vuil wordt opgeslagen in een interne filter die je, nadat de robot zijn werk heeft gedaan, kan legen.

Een zwembadrobot is te vinden in meerdere varianten. Afhankelijk van welk model jij kiest reinigt de zwembadstofzuiger de bodem, wand en waterlijn van je zwembad binnen enkele uren.

Behalve het verschil in prijs en kwaliteit van een automatische zwembadstofzuiger zijn er nog een aantal belangrijke elementen om op te letten:

  • Welke gedeelten van het zwembad worden er gereinigd?

Een bodemreiniger reinigt alleen de bodem van het zwembad en niet de wanden. Een bodem – en wandreiniger reinigt naast de bodem ook de wanden van je zwembad. En met een bodem- en wandreiniger met afstandsbediening kan jij je zwembadrobot op afstand bedienen.

  • Hoeveel borstels heeft de zwembadrobot?

Over het algemeen kan gesteld worden dat hoe meer borstels de robot heeft, hoe beter de robot je zwembad reinigt.

Waarom een zwembadstofzuiger?

Wanneer je een zwembad regelmatig gebruikt, of niet afdekt wanneer je het zwembad niet gebruikt, komt er vuil zoals zand en bladeren in je zwembad terecht. Met behulp van een zwembadstofzuiger houd jij je zwembad schoon.

Bij het niet regelmatig schoonmaken van je zwembad hoopt het vuil zich op. Hierdoor wordt je water vies en troebel.

Indien je gebruik maakt van een filterpomp zal een deel van het vuil door de filter worden afgevoerd. Er blijft echter altijd zand en ander vuil in het zwembad achter.

Ook kan kalkvorming in je zwembadfilter kan ervoor zorgen dat zand en ander vuil minder goed afgevoerd worden.

Wanneer algen zich op de bodem of aan de wanden van jouw zwembad hechten krijgt je zwembadwater een groene kleur en lijkt die frisse duik ineens een stuk minder

aantrekkelijk.

Algen groeien sneller wanneer zwembadwater stil staat. Het gebruik van een zwembadpomp kan deze snelle groei tegengaan doordat de pomp het water in beweging houdt. Ondanks het gebruik van en pomp zal er na enige tijd toch algenvorming ontstaan.

Regelmatig reinigen van de bodem en zwembadwanden is belangrijk omdat je op die manier de algen verwijdert.

Je kan er natuurlijk voor kiezen om je zwembad handmatig schoon te maken. Hiervoor zijn speciale borstels verkrijgbaar. Het handmatig reinigen van je zwembad is een vrij intensieve en tijdrovende klus. Het gebruik van een zwembadstofzuiger maakt dit een stuk gemakkelijker.

zwembadstofzuiger

Voor wie is een zwembad stofzuiger geschikt?

Of je nu een groot of een klein zwembad hebt, niemand zit te wachten op de schoonmaakklus. Daarom kan een zwembadstofzuiger voor iedere zwembadeigenaar verlichting brengen.

Wanneer je een groot zwembad hebt is het belangrijk om een zwembadstofzuiger met veel zuigkracht te hebben. Bij een kleiner zwembad is een zwembadstofzuiger met minder zuigkracht voldoende om de klus te klaren.

Een zwembadstofzuiger met een zware zuigkracht gebruiken in een klein zwembad kan het zwembad beschadigen. Dit is zonde van je zwembad en wil he natuurlijk voorkomen.

Voor- en nadelen zwembadstofzuiger

Laten we eens kijken wat de voor- en nadelen van de verschillende soorten zwembadstofzuigers zijn.

Voor en nadelen elektrische zwembadstofzuiger

Het voordeel van een elektrische zwembadstofzuiger ten opzichte van het handmatig schoonmaken van je zwembad is dat het een stuk minder arbeidsintensief is. Je hoeft namelijk niet zelf te boenen. De zwembadstofzuiger doet het werk voor jou.

Veel van de elektrische zwembadstofzuigers hebben een filterzak. Het nadeel hiervan is dat je aan de buitenkant niet kan zien of deze vol is.

Er zijn ook elektrische zwembadstofzuigers te verkrijgen met een doorzichtige kegel waarbij je dus wel kan zien wanneer je deze moet legen.

Kies je voor een elektrische zwembadstofzuiger die op batterijen werkt dan dien je de batterijen regelmatig te vervangen. Het voordeel van een zwembadstofzuiger met accu is dat je deze makkelijk kan opladen nadat je de zwembadzuiger hebt gebruikt. Zo weet je zeker dat je met een volle accu aan je schoonmaakklus kan beginnen.

Zwembad-Teststrips

Voor en nadelen hydraulische zwembadstofzuiger

Het voordeel van een hydraulische zwembadstofzuiger is dat deze is aangesloten op de bestaande filterinstallatie van je zwembad. De stofzuiger heeft geen eigen zuigkracht en er is dus geen accu of batterijen nodig. De zuigkracht is afkomstig van de zwembadpomp en het vuil wordt direct afgevoerd.

Een ander voordeel is dat een hydraulische zwembadstofzuiger relatief goedkoop is ten opzichte van een zwembadrobot.

Het nadeel is dat veel modellen alleen de bodem van het zwembad reinigen en niet de wanden.

Omdat de hydraulische zwembadstofzuiger afhankelijk is van je zwembadpomp is het belangrijk dat je een krachtige zwembadpomp hebt. Wanneer dit niet het geval is zal je zwembad ook minder goed gereinigd worden.

Voor en nadelen automatische zwembadstof zuiger of zwembadrobot

Een van de grootste voordelen van een zwembadrobot is de tijdwinst. Aangezien de zwembadrobot al het werk doet kan jij ondertussen genieten van dat verkoelende drankje in de zon. Het enige wat je zelf nog moet doen is het legen van de filter.

Bij het gebruik van een goede bodem – en wand zwembadstofzuiger wordt je gehele zwembad grondig gereinigd.

Het gebruik van een zwembadrobot zorgt eveneens voor een verbeterde filtering van jouw zwembadwater. De filters van de zwembadrobot vangen het vuil op waardoor je filterpomp in je zwembad minder vuil hoeft op te vangen. De filter van je zwembad wordt daardoor minder belast.

Bij een goed gereinigd zwembad heb je minder andere reinigingsproducten nodig.

Doordat de zwembadrobot makkelijker in gebruik is zal je sneller geneigd zijn om je zwembad vaker te reinigen.

Een nadeel van een zwembadrobot is dat de aanschafwaarde gemiddeld hoger ligt dan van de andere zwembad stofzuigers.

Enkele typen zwembadrobots hebben moeite met het schoonmaken van de treden. Dit komt door de korte afstand van de treden. In dat geval dien je de treden van het zwembad alsnog handmatig schoon te maken.

Wanneer je gedurende de periode dat je een zwembad niet gebruikt geen afdekzeil over je zwembad plaats komt er veel vuil op de bodem te liggen. Dit gebeurt voornamelijk in de wintermaanden.

Daarom raden wij het af om je zwembadrobot direct na het winterseizoen te gebruiken. De filters van de robot zullen snel verstopt raken. Dit betekent dat je de eerste schoonmaakbeurt handmatig zal moeten doen.  

Beste zwembad stofzuigers

Op basis van o.a. de reviews op Bol.com hebben we per categorie de best beoordeelde zwembadstofzuigers voor je op een rijtje gezet.

Handmatige zwembadstofzuigers

Buxy Zwembadstofzuiger

Buxy Zwembad Stofzuiger

Deze zwembadstofzuiger is aan te sluiten op je tuinslang. Het vuil wordt opgevangen in een aparte gaaszak. Deze zak is achteraf makkelijk te legen.

Naast de stofzuiger zelf worden er 4 staven meegeleverd die samen een totale lengte van 120 cm hebben.

Zwembadstofzuiger + Intex thermometer

Zwembadstofzuiger + Intex thermometer

Ook deze zwembadstofzuiger sluit je aan op je tuinslang. Naast de zwembadzuiger wordt er een telescoopstang meegeleverd zodat het schoonmaken van je zwembad een eenvoudiger wordt.

Elektrische zwembadstofzuiger

Lay-Z-Spa zwembadbodemreininger

Lay-Z-Spa zwembadbodemreininger

Deze hydraulische zwembadstofzuiger is geschikt voor een zwembad met een maximale diameter van 6 meter.

De zwembadstofzuiger werkt op batterijen die oplaadbaar zijn. Hierdoor heb je dus geen snoer dat in de weg zit.

De zwembadstofzuiger wordt geleverd met een handvat dat makkelijk in elkaar te zetten is en je in totaal 3m lang kan maken. Heb je liever een telescopisch handvat? Dan kan deze ook aangesloten worden op de zwembadstofzuiger.

Hydraulische zwembadstofzuiger

Zodiac zwembadreiniger MX9

Zodiac zwembadreiniger MX9

Deze zwembadstofzuiger is uitgerust met een eigen navigatiesysteem en rolt met rupsbanden over jouw zwembadbodem. Naast de bodem is deze zwembadrobot ook in staat wanden schoon te maken.

De zwembadrobot op aangesloten op je zwembadpomp. Let wel op dat je zwembadpomp een minimale capaciteit van 9mÂł/uur heeft.

Zwembadrobot

Dolphin zwembadrobot Zenit 10

Deze zwembadrobot is geschikt voor het schoonmaken van een zwembad met een maximale lengte van 18 meter.

Deze zwembadrobot reinigt zowel de bodem als de wanden van je zwembad in ongeveer 2 uur.

De robot van 17,6 kg heeft een speciaal TPS systeem dat het opkrullen van de kabel voorkomt. Het vuil wordt opgevangen in een filtermand die makkelijk te legen is.

Dolphin SF40 Zwembadrobot

De Dolphin SF40 is uitgerust met 3 borstels en maakt geheel zelfstandig je zwembad schoon. Hij verwijdert vuil en viezigheid van zowel de bodem, de wanden als de waterlijn.

Robot kan klimmen waardoor deze robot ook aan te raden is voor zwembaden met variabele hoogte

Het interne filtersysteem heeft 2 filters. Hierdoor worden zowel fijn als grof vuil opgevangen en de filters zijn makkelijk te legen.

Conclusie zwembadstofzuiger

Wil jij graag genieten van een schoon en fris zwembad maar heb je geen zin om je zwembad met de hand te schrobben? Dan is een zwembadstofzuiger de perfecte uitkomst.

Een zwembad stofzuiger verwijdert vuil zoals zand en bladeren uit je zwembad. Daarnaast verwijdert de zwembadstofzuiger algen van je zwembadbodem en wanden.

Er is keuze uit een handmatige zwembadstofzuiger, een elektrische, een hydraulische of een zwembadrobot. Met deze ruime keuze is er voor iedereen een geschikte zwembadzuiger en kan je heerlijk genieten van een schoon zwembad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *