Ben jij de trotse eigenaar van een zwembad? Dan wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mee gaat. Om te voorkomen dat de zwembadbodem beschadigd raakt is het gebruik van een goede ondergrond van essentieel belang. Met zwembadtegels bescherm je niet alleen de onderkant van je zwembad, het voelt ook nog eens heerlijk zacht aan wanneer je in het zwembad zit of loopt. In dit artikel vertellen we je er graag alles over.
Het warme weer staat voor de deur en jij bent een trotse eigenaar van een zwembad. Deze hoef je alleen nog maar even op te zetten. Maar waar ga je dat zwembad nu neerzetten? Dit is iets om goed over na te denken. Als je zwembad eenmaal staat wil je liever niet tot te conclusie komen dat je de boel weer moet afbreken of verplaatsen.
Niet alleen de locatie is van belang, de ondergrond is even belangrijk. Je zwembad kan je het beste plaatsen op een vlakke ondergrond. Een goede ondergrond kan je het beste creëren door zwembadtegels neer te leggen.
Om ervoor te zorgen dat je opzet of opblaaszwembad aan de onderkant niet beschadigt of lek raakt is het belangrijk om je zwembad op een vlakke en egale ondergrond te plaatsen. Scherpe steentjes of uitstekende takjes kunnen kleine gaatjes veroorzaken waardoor je zwembad lek raakt.
Zwembadtegels vormen een goede ondergrond voor jouw opzetzwembad omdat je hier niet alleen een vlakke ondergrond mee creëert, de tegels zorgen er ook nog eens voor dat de onderkant van jouw zwembad schoon blijft. Doordat het zwembad op de tegels staat in plaats van op zand of gras houd je de onderkant van je zwembad netje sen schoon. Dit scheelt een hoop schoonmaakwerk wanneer je het zwembad aan het einde van het seizoen weer opbergt.
Veel van de zwembadtegels zijn gemaakt van Polyethyleen, dit is een schimmelwerend materiaal. Hierdoor voorkom je schimmelvorming van de liners aan de onderkant van jouw zwembad.
Zwembadtegels zijn te vergelijken met puzzelstukjes en hierdoor makkelijk in elkaar te zetten. Afhankelijk van de grootte van jouw zwembad bepaal je zelf hoe groot de ondergrond moet zijn. Misschien vind je het zelfs prettig om een iets grotere ondergrond te hebben dan de afmetingen van jouw zwembad zelf.
Let wel op dat niet alle zwembadtegels dezelfde afmeting hebben. Bereken daarom vooraf hoeveel tegels je nodig hebt.
Bedenk bijvoorbeeld dat je in sommige gevallen een oneven aantal tegels nodig hebt om een perfect vierkant te maken. Het kan zijn dat je dan een extra verpakking nodig hebt. Het voordeel is dan wel dat je altijd een reserve tegel hebt.
Hier zijn nog enkele tips die je helpen bij het opzetten van je zwembad:
Wanneer je zit, zwemt of speelt in je zwembad ontstaat er een wrijving tussen de bodem van je zwembad en de ondergrond. Staat je zwembad op zand, steen of een andere ruwe ondergrond dan is er een kans dat je de bodem van je zwembad beschadigd raakt of dat er zelfs een gat veroorzaakt wordt doordat de bodem over dit ruwe materiaal schuurt.
Om dit risico te vermijden is het gebruik van een goede ondergrond belangrijk.
Zwembad vloertegels leg je onder je zwembad zodat de tegels de onderkant van jouw zwembad beschermen tegen beschadigingen. De zwembad tegels gaan slijtage van je zwembadbodem tegen en voorkomen dat scherpe steentjes of takjes een gat veroorzaken in de bodem.
Niet alleen de bodem wordt beschermd ook bescherm je jezelf en andere zwembadgebruikers tegen bijvoorbeeld een teen stoten aan een steen die onder het zwembad ligt.
Daarnaast hebben de zwembadtegels een anti-slip coating, wat uitglijden voorkomt. Bij het plaatsen van extra zwembadtegels rondom je zwembad zorg je ervoor dat kinderen en volwassen veilig rond het zwembad kunnen lopen. Dit pad van zwembadtegels rondom of naar je zwembad toe zorgt er ook voor dat je zwembadwater minder snel vies wordt door bijvoorbeeld zand of gras wat aan je voeten kleeft.
Lopen of zitten in het zwembad voelt een stuk prettiger aan met de zachte zwembadtegels als ondergrond. Staat het zwembad direct op gras of steen dan is de ondergrond vaak oneffen en voelt minder prettig aan.
Naast bescherming van de onderkant en de liner van je opzetzwembad beschermen de tegels ook tegen schimmelvorming aan de onderkant van het bad. De meeste zwembadtegels zijn gemaakt van schimmelwerend materiaal. Doordat je bij een zwembad altijd met vocht en water te maken hebt is de kans op schimmelvorming groter. Het is natuurlijk zonde als je er, na een seizoen bij het opruimen, achter komt dat de onderkant vol met schimmel zit.
De tegels zijn daarnaast ook nog eens makkelijk te plaatsen en ook makkelijk weer op te ruimen. Het leggen van de zwembadtegels kan je vergelijken met een hele simpele legpuzzel. Je klikt de tegels gemakkelijk in elkaar en bepaalt zelf hoe groot jouw ondergrond wordt.
En nadat je het zwembad hebt afgebroken zijn de tegels eenvoudig schoon te maken en los te klikken. Ze kunnen dan zo weer de kast in en hopen dat het snel weer voorjaar is.
Zwembadtegels zijn een perfecte keuze voor iedereen met een opzet zwembad of jacuzzi. De grondtegels zijn een makkelijk en betrouwbare keuze voor het creëren van een veilige en zachte ondergrond.
Met deze ondervloer voorkom je dat je zwembad gaat verschuiven. Verschuiven is niet alleen slecht voor je zwembad of jacuzzi, het kan bijvoorbeeld ook je gras beschadigen.
Door het makkelijke puzzelsysteem kan iedereen de ondergrond leggen. De verschillende tegelplaten vallen makkelijk in elkaar en je kan zelf bepalen in welke vorm of grootte je de ondergrond wil leggen. Dit maakt dat je de zwembadtegels voor ieder formaat opzetzwembad of jacuzzi kan gebruiken.
Wil je graag meer weten over een Intex opzetzwembad? Lees dan onze blog Intex opzetwembad.
Ook de Lidl heeft opzetzwembaden, lees hier alles over in onze blog Lidl zwembad.
Om ervoor te zorgen dat de onderkant van je zwembad niet beschadigd raakt door scherpe steentjes of door het schuren over een ruwe ondergrond dan is het gebruik van een ondergrond voor je zwembad van essentieel belang.
Je kan kiezen uit meerdere soorten ondergrond zoals een grondzeil, vilt of zwembadtegels.
Het voordeel van zwembadtegels is dat je makkelijk kan bepalen in welke vorm of in welke grootte je de ondergrond wil hebben. Heb je een rechthoekig zwembad dat ligt het voor de hand dat je de ondergrond ook rechthoekig maakt. Bij een rond zwembad wordt er vaak gekozen voor een vierkant.
Daarnaast kunnen zwembad tegels niet alleen gebruikt worden voor onder je zwembad, ook rondom je zwembad kan je zwembadtegels leggen. Bij het in en uitstappen heb je minder kans op zand of gras aan je voeten. Ook is het veiliger voor kinderen om rond het zwembad te lopen of te rennen zonder kans op uitglijden.
Een ander voordeel is dat zwembadtegels klein en compact zijn vergeleken bij een groot onderzeil. Zwembadtegels zijn makkelijk door één persoon te leggen. Dit in tegenstelling tot een grondzeil wat je vaak met minimaal twee personen moet doen om ervoor te zorgen dat het zeil strak ligt.
Een grondzeil is vaak dunner dan zwembadtegels. Bij het gebruik van een grondzeil voel je dan ook sneller de ondergrond door het zeil en de bodem van je zwembad heen. Zwembadtegels zijn veelal iets dikker en zachter. Dit zorgt voor meer comfort wanneer je in het zwembad zit of loopt.
Aan het einde van het zomerseizoen zijn de tegels makkelijk uit elkaar te halen en schoon te maken. Zo kan je het jaar erna weer volop van je tegels en het zwembad genieten.
Het nadeel van zwembadtegels is dat je zelf moet berekenen hoeveel tegels je nodig hebt.
Mocht je van plan zijn zwembadtegels aan te schaffen dan kan het zijn dat je graag wil weten wat de ervaringen van anderen zijn. Daarom hebben we de reviews van klanten die zwembadtegels op Bol.com hebben gekocht voor je samengevat.
Over het algemeen zijn de meeste klanten erg tevreden met hun aankoop. Zwembadtegels zijn makkelijk in elkaar te zetten waardoor iedereen ze kan gebruiken.
Zwembad tegels vormen een ideale ondergrond voor je opzetzwembad of jacuzzi. Het beschermt de onderkant van je bad en voelt prettiger aan dan een zwembadzeil als ondergrond.
Klanten geven aan dat de zwembadtegels makkelijk schoon te maken zijn. Hierdoor kunnen ze aan het einde van het zomerseizoen samen met het zwembad schoon de kast in en hopelijk in het voorjaar weer tevoorschijn gehaald worden.
Er zijn enkele klanten die aangeven dat ze het een nadeel vinden dat er meestal 6 of 8 tegels in een pak zitten. Ze hadden liever gezien dat er 9 tegels in een pak zitten zodat er een mooi vierkant gelegd kan worden.
Er zit wel een verschil in kwaliteit zwembadtegels. In enkele gevallen geven klanten te kennen dat de tegels erg dun zijn. Hierdoor slijten de tegels snel of is het zwembad te zwaar voor de tegels.
Met deze stevige zwembadtegels van het merk UBT bescherm je de bodem van jouw zwembad tegen beschadigingen of een lek.
De zwembadtegels hebben een afmeting van 40x40cm en zijn gemaakt van EVA schuim. In één pak zitten 6 tegels.
Je klinkt de tegels gemakkelijk in elkaar en klaar voor gebruik.
Deze blauwe zwembadtegels van het merk Pool Improve hebben een afmeting van 50x50cm en worden geleverd in een pak van 8 tegels. Met 1 pak kan je 2 m² aan ondergrond leggen.
De tegels zijn gemaakt van zacht polyethyleen en beschermen je zwembad tegen beschadigingen en schimmelvorming.
De grondtegels van JS HomeTools zijn gemaakt van duurzaam polyethyleen en voor langdurig gebruik. Doormiddel van een puzzelpatroon kan je zelf bepalen in welke vorm je de ondergrond legt.
Met een afmeting van 50x50cm en met 8 tegels in een pakket kan je 2m² leggen.
Deze waterbestendige tegels zijn makkelijk te plaatsen en zorgen voor een sterke scheiding tussen zwembad en ondergrond.
Zwembadtegels van DirectSupply zijn makkelijk te plaatsen en beschermen je zwembadbodem en je gras tegen waterschade.