Hoe hard we ook ons best doen om de Franse Riviera in eigen tuin te creëren, het blijft lastig. Ondanks je zwembad, parasol en cocktail, het Nederlandse zomerweer is, op enkele dagen per jaar na, niet bepaald tropisch. Om toch van je zwembad te genieten tijdens de niet zo tropische dagen, zou het toch lekker zijn om in ieder geval in een zwembad te duiken met water dat een aangename temperatuur heeft. Met een zwembadverwarming kan jij ervoor zorgen dat je ook in de Nederlandse zomer heerlijk kan genieten van een aangenaam zwembadwater.

Ondanks dat we al een paar jaar achter elkaar kunnen spreken van een warme zomer komt de gemiddelde temperatuur in Nederland niet boven de 18,3 °C uit volgens het KNMI.

De ideale temperatuur voor zwembadwater ligt tussen de 25°C en 28°C.

In het geval van enkele extreem warme dagen achter elkaar, en wanneer je zwembad vol in de zon staat, kan je geluk hebben dat de temperatuur van je zwembadwater oploopt tot 25°C. Maar op de meeste dagen, en in de voor- en nazomer, zal je water deze temperatuur niet halen.

Wil je toch het hele seizoen genieten van je zwembad? Dan kan je het zwembadwater verwarmen met een zwembadverwarming. Het verwarmen van je zwembad kan op vele manieren. In dit artikel leggen we je graag uit welke mogelijkheden er zijn om jouw zwembadwater op de gewenste temperatuur te krijgen zodat jij heerlijk kan genieten tijdens de Nederlandse zomer.

Zwembad-Teststrips

Wat is een zwembadverwarming

Ondanks dat er meerder soorten zwembad verwarmingen zijn, in de kern is de werking hetzelfde. De zwembadpomp pompt het water vanuit het zwembad door de filter en daarna door de verwarming. Daar wordt het water verwarmt om vervolgens weer te worden teruggepompt in het zwembad.

Het verschil tussen de verschillende soorten zwembadverwarming is dat ze ieder een eigen verwarmingsproces hebben.

Over het algemeen is de warmtepomp de meeste voorkomende manier om je zwembad te verwarmen. Maar afhankelijk van eigen voorkeuren en wensen kan je ook kiezen voor bijvoorbeeld zonnecollectoren, een warmtewisselaar of elektrische verwarming.

Is een snel opgewarmd zwembad belangrijk? Kies dan voor een boiler.

Een meer economische en milieuvriendelijke keuze zijn bijvoorbeeld de zonnecollectoren of warmtepomp.

Over het algemeen duurt het 4 uur voordat de zwembadpomp al het water langs de zwembadverwarming heeft gepompt. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je zwembad en de kracht van je zwembadpomp.

Belangrijk bij het gebruik van een zwembadverwarming is het afdekken van het zwembad na gebruik. Anders koelt je zwembadwater ook zo weer af en kan je weer van voor af aan beginnen met opwarmen. Naast een gewoon afdekzeil kan je ook kiezen voor een verwarmde afdekking.

Meer weten over het afdekken van je zwembad? Lees dan onze blog zwembad afdekzeil.

Waarom een zwembadverwarming

De Nederlandse zomer geeft helaas geen garantie voor wekenlang tropische temperaturen. Op de warme dagen is het heerlijk dat je een frisse duik kan nemen. Maar ook op de minder warme dagen wil je graag plezier beleven aan je zwembad zonder klappertanden.

Zonder verwarming wordt je zwembadwater op hete dagen niet warmer dan 25°C terwijl de ideale temperatuur van zwembadwater tussen de 25°C en 28°C ligt. Op gemiddelde Nederlandse zomerdag zal je zwembadwater lang niet de ideale temperatuur halen.

Om toch de gehele zomer, inclusief de voor- en nazomer, te genieten van je zwembad is een zwembadverwarming een perfecte oplossing. Hierdoor heeft je zwembadwater altijd de gewenste temperatuur. Vanaf een buitentemperatuur vanaf 15°C is een zwembadverwarming al effectief. Dit betekent dat je in de meeste gevallen vanaf april tot midden oktober een heerlijk verwarmd zwembad kan hebben.

Belangrijk om te weten is dat de temperatuur van je zwembadwater van invloed is op de desinfectiemiddelen, zoals zwembadchloor, dat je gebruikt om je zwembadwater te desinfecteren. Hoe warmer je zwembadwater is hoe meer algen en bacteriën en hoe meer huidvetten loslaten.

Wil je meer weten over het gebruik van chloor als desinfectiemiddel? Lees dan het artikel Chloortabletten.

zwembad-schoon-water
Hou je zwembadwater schoon en warm!

Soorten zwembadverwarming

Zoals eerder al genoemd, je kan een zwembad verwarmen op meerdere manieren. Een vrij voor de hand liggende manier is verwarmen met behulp van de zon. Dit zijn ook nog eens milieuvriendelijke en energiezuinige manieren om je zwembad te verwarmen.

Je zwembad verwarmen met behulp van zonne-energie kan met een zonneboiler en zonnecollectoren.

Zonneboilers en zonnecollectoren

Een zonneboiler wordt al enige tijd gebruikt voor sanitaire voorzieningen in huizen. Maar je kan een zonneboiler ook gebruiken om je zwembad te verwarmen.

Een zonneboiler gebruik je in combinatie met zonnecollectoren. Zonnecollectoren zijn wisselaars die zonlicht direct en diffuus zonlicht omzet in warmte. Of makkelijker gezegd, het zijn buizen met daarin water dat door de zon verwarmd wordt.

Zonnecollectoren zijn niet hetzelfde als zonnepanelen. Bij zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektrische stroom.

Terug naar de zonneboiler. Het water in de buizen van de zonnecollectoren wordt rondgepompt en de opgevangen warmte wordt bewaard in een opslagvat, de boiler. Op deze manier is er ook warm water wanneer de zon niet schijnt.

Een zonneboiler is relatief goedkoop in aanschaf en makkelijk te installeren.

Je zwembad verwarmen kan ook door het gebruik van zonnecollectoren alleen. Deze zonnecollectoren sluit je aan tussen jouw zwembadpomp en het zwembad. De zwembadpomp pompt dan het zwembadwater door de collectoren waarna de zon het water opwarmt en het water weer teruggepompt wordt in het zwembad.

De zonnecollectoren kunnen je zwembad tijdens de zomermaanden tot wel 5 °C verwarmen.

Je hebt verschillende soorten zonnecollectoren.

  • Koepelvormige zonnecollectoren

Zonnecollectoren in de vorm van een koepel nemen niet veel plaats in maar kunnen wel een grote hoeveelheid water verwarmen. Eén koepel kan tot wel 5000 liter zwembadwater opwarmen.

De leidingen waar het water doorstroomt en wordt opgewarmd zijn als het ware opgerold in de koepel.

Wanneer je een groot zwembad hebt of wanneer je het zwembad in een groot volume wil verwarmen kan je ervoor kiezen om de koepels aan elkaar te koppelen.

  • Solarmatten of EPDM matten

Je kan ook kiezen voor zonnecollectoren in de vorm van matten. Deze matten zijn meestal van EPDM materiaal.

Om je zwembad goed te verwarming heb je minimaal 75% van de oppervlakte van je zwembad aan matten nodig.

  • Buisvormige of vlakke plaat

Dit is de standaarduitvoering van zonnecollectoren die ook gebruikt worden voor een zonneboiler.

Wil je niet afhankelijk zijn van de zon dan zijn er ook nog andere alternatieven om je zwembad te verwarmen.

zwembad-kind-springen

Zwembad warmtepomp

Een zwembad warmtepomp is de meest populaire vorm van zwembad verwarming. Het is een duurzame manier om je zwembad te verwarmen en het is makkelijk in gebruik. Daarnaast ben je niet afhankelijk van de zon.

Een warmtepomp zet de buitenlucht via een compressor om in warmte. De buitenlucht wordt onder hoge druk samengeperst waardoor warmte ontstaat. De warmte wordt vervolgens via een spiraal afgegeven aan het zwembadwater.

De zwembad warmtepomp is efficiënt en energiezuinig. Omdat het gebruik maakt van de buitenlucht is het een milieuvriendelijke manier van verwarmen.

De keerzijde is dat juist omdat een zwembadwarmtepomp gebruik maakt van de buitenlucht niet alle zwembad warmtepompen geschikt zijn in de winter. In sommige gevallen is een zwembadwarmtepomp alleen geschikt bij een buitentemperatuur van boven de 10°C.

Wanneer je op zoek bent naar een snelle manier van verwarmen dan is een zwembadwarmtepomp minder geschikt. Gemiddeld verwarmt een zwembadwarmtepomp je zwembadwater op met 2°C per dag.

Ondanks dat een zwembad warmtepomp gebruikt maakt van de buitenlucht is het niet noodzakelijk om de pomp in de zon of afgesloten ruimte te plaatsen.

Wel raden we aan om ongeveer een halve meter rondom de pomp vrij te laten en aan de kant van de ventilator ongeveer 3 tot 5 meter.

Tegenwoordig zijn de zwembadwarmtepompen steeds stiller. Toch is het wel zo aangenaam om bij de plaatsing rekening te houden met eventueel geluid dat de pomp produceert.

Warmtewisselaar

Ben je op zoek naar een zwembadverwarming die je zwembadwater snel kan opwarmen? Dan is een warmtewisselaar en geschikte keuze.

De meeste warmtewisselaars maken gebruik van een externe bron zoals een cv-ketel, zonneboiler of een warmtepomp. Maar er zijn ook warmtewisselaars die alleen op elektriciteit werken. Deze laatste zijn wel een stuk minder energiezuinig en om die reden met name geschikt voor kleine zwembaden.

De warmtewisselaar zorgt ervoor dat het zwembadwater door de warmtewisselaar langs de buizen stroomt waar het warme water van de boiler of cv doorheen stroomt. Een makkelijke vergelijking is de werking van een radiator in een woning. Alleen wordt nu de lucht niet verwarmd maar je zwembadwater.

Een warmtewisselaar is niet afhankelijk van de zon of de buitenlucht en kan dus het gehele jaar gebruikt worden om je zwembadwater te verwarmen.

Houtkachel of Aquastove

Er bestaan speciale, vaak sfeervolle, kachels om een zwembad te verwarmen. Het stoken van hout geeft een nostalgisch gevoel.

De aquastove is aangesloten op je zwembadpomp. Deze pompt het koude zwembadwater richting de kachel. De warmte die vrijkomt door het stoken van het hout wordt gebruikt om het water op te warmen. Vervolgens wordt het warme water weer terug gepomp in je zwembad.

Het verwarmen van je zwembad doormiddel van een houtkachel is arbeidsintensiever dan de andere zwembadverwarmingen. Je moet er namelijk voor zorgen dat je niet alleen hout in huis haalt, de kachel moet ook blijven branden.

Daarnaast is het belangrijk dat je oplet waar je de kachel plaatst. Zorg ervoor dat de kachel niet te dicht bij het zwembad staat en houd kinderen buiten bereik van de kachel.

Elektrische zwembadverwarming

Een elektrische zwembad verwarming is met name geschikt wanneer je een kleiner zwembad hebt. Het gebruik van een elektrische zwembadverwarming vraagt namelijk nogal wat elektrische energie.

De verwarming is makkelijk op je zwembad aan te sluiten en brengt het zwembadwater snel op temperatuur.

Bij een elektrische verwarming wordt je zwembadwater verwarmd doormiddel van een spiraal. De spiraal wordt doormiddel van stroom verwarmd en het zwembadwater wordt langs de spiraal gepompt.

Zwembadverwarming voor Intex zwembad

Niet alle zwembadverwarmingen zijn geschikt voor Intex zwembaden. Voor het verwarmen van een Intex zwembad zijn 3 manieren aan te bevelen

  • Plug&play warmtepomp
  • Solar mat of bol
  • Solar cover

Een Plug&Play warmtepomp is speciaal gemaakt voor opzetzwembaden. Net als het opzetzwembad zelf is deze warmtepomp makkelijk in gebruik. Zoals de naam al zegt “inpluggen en spelen maar”. Je sluit de warmtepomp aan op de bestaande filterpomp om je zwembadwater op te warmen.

De Plug&play warmtepomp werkt beter bij warme temperaturen. Indien het buiten kouder is dan 15°C wordt het gebruik van deze warmtepomp afgeraden.

Het voordeel is dat je met een Plug&Play warmtepomp ben je niet afhankelijk van de zon zoals bij solarmatten of solarbollen.

Een solarmat leg je naast het zwembad in de zon. De zon warmt het water op dat de zwembadpomp vanuit het zwembad door de mat pompt. Het opgewarmde water wordt vervolgens weer terug in je zwembad gepompt.

Solarbollen werken op dezelfde manier. Het enige verschil is de vorm. Ze zijn wat compacter en daardoor soms duurzamer.

Een solarcover leg je volledig op het water en is gemaakt van noppenfolie. De noppenfolie neemt de warmte van de zon op en brengt dit vervolgens over op het water.

Wanneer het enkele dagen achter elkaar warm is kan je het zwembad met 3°C tot 5°C verwarmen.

Je kan de solarcover apart gebruiken of in combinatie met de warmtepomp.

Wil je meer weten over intex zwembaden lees dan onze blog Intex zwembaden

Voor- en nadelen van een zwembadverwarming

Er zijn verschillende soorten zwembadverwarming. Om een duidelijker beeld te geven hebben we hieronder alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Zonneboiler

VoordelenNadelen
MilieuvriendelijkAfhankelijk van zonnecollectoren

Zonnecollectoren

VoordelenNadelen
Lage aanschafkosten en geen gebruikskostenLange opwarmtijd
Mogelijkheid om meerdere verwarmingselementen op elkaar aan te sluitenNiet altijd vorstbestendig
Makkelijk te installerenWeersafhankelijk

Warmtepomp

VoordelenNadelen
Hoog rendement en lage energiekostenTrage verwarming
Lange levensduurAfhankelijk van omgevingstemperatuur
(Tegenwoordig) Geen geluidsoverlastHogere aanschafprijs
Geschikt voor verwarmen van grote zwembaden 
Eenvoudig in gebruik 
Milieuvriendelijk 
Ecologische manier van verwarmen 

Warmtewisselaar

VoordelenNadelen
Snelle opwarming van je zwembadMinder milieuvriendelijk
Lage aanschafprijsHoge gebruikskosten  
Gehele jaar warm waterWerkt beter in combinatie met andere verwarmingssystemen

Hout

VoordelenNadelen
Geeft nostalgisch gevoelArbeidsintensief
 Hoge gebruikerskosten (hout is duur)

Elektrische zwembadverwarming

VoordelenNadelen
Duurzame zwembadverwarmingHoge gebruikskosten
Perfect voor jacuzzi’s en kleine zwembaden 
Makkelijk te installeren 
Relatief snelle verwarming 

Beste zwembadverwarmingen en ervaringen

Ben je van plan een zwembadverwarming aan te schaffen dan wil je natuurlijk weten wat de beste zwembadverwarming is. Omdat dit niet alleen afhangt van jouw zwembad maar ook van jouw voorkeuren is hier geen klip en klaar antwoord op te geven. Om je toch op weg te helpen hebben we op basis van Bol.com ervaringen en reviews per categorie een overzicht gemaakt van de meest populaire zwembadverwarmingen.

Zonne-energie

Aquaforte solar heater

Aquaforte solar heater

Deze koepelvormige zonnecollector is eenvoudig te installeren en werkt met elke zwembadpomp.

De zwembadverwarming werkt volledig op zonne-energie en wanneer je de Solar heater in de zon plaats blijft je zwembad lekker warm.

De aanschaf van een bypass is aan te raden door klanten die deze zwembadverwarming hebben anageschaft. Door het gebruik van de zwembadpomp werkt de filterpomp minder goed.

Solar4Pool solar zwembadverwarming

Solar4Pool solar zwembadverwarming

De EPDM mat is geschikt voor zowel grote als kleine zwembaden. Afhankelijk van het aantal Solar matten kan je het zwembad tot wel 7 graden per dag opwarmen.

aXL Zonnecollector

vidaXL Zonnecollector

Met een vidaXL zonnecollector plaats je tussen je filterpomp en het zwembad. Wanneer je een groter zwembad hebt kan je ervoor kiezen om meerdere zonnecollectoren op elkaar aan te sluiten. Eén zonnecollector kan in een uur tot 1000 liter met 1°C opwarmen.

Klanten zijn tevreden over de werking van het product maar raden wel een krachtige filterpomp aan.

Zwembad warmtepomp

Comfortpool zwembad warmtepomp ECO+3

Comfortpool zwembad warmtepomp ECO+3

Klanten zijn erg tevreden over de werking van deze zwembad warmtepomp. Kleinere zwembaden zijn zelfs tot 40°C te verwarmen.

De zwembadverwarming is te gebruiken vanaf een buitentemperatuur van 10°C en je kan hem makkelijk bedienen met een thermostaatknop.

Hotsplash warmtepomp

Hotsplash warmtepomp

Deze warmtepomp is geschikt om zwembaden tot 10m³ mee te verwarmen. Volgens de reviews krijg je het zwembad goed warm met deze pomp maar gebruikers geven echter aan dat deze warmtepomp niet erg stil is.

Hayward zwembad warmtepomp

Hayward zwembad warmtepomp

Deze energiezuinige warmtepomp is uitgevoerd met een Wifi module waardoor je de verwarming op afstand kan bedienen.

Door de silence mode is het geluid dat geproduceerd wordt erg laag.

Opzet- en opblaaszwembad

Intex solarmat 120x120

Intex solarmat 120×120

Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de Solar mat je zwembad verwarmen met 3°C-5°C. De mat is geschikt voor opzetzwembaden met een maximale inhoud van 30.000 liter. En wanneer je meer solarmatten aan elkaar koppelt kan er meer zon opgevangen worden om je bad sneller te verwarmen.

Pool heater

Pool heater

Deze elektrische zwembadverwarming is geschikt voor zwembaden met een maximale inhoud van 15 m³. De Poolheater is niet afhankelijk van de zon waardoor je ook op bewolkte dagen van een heerlijk warm zwembad kan genieten.

Volgens klanten die de Pool heater hebben aangeschaft wordt je zwembad goed verwarmt maar kost dit wel redelijk wat stroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *